Politika

Brnabićeva o situaciji na Kosmetu "Mnogo ćemo izgubiti ako nasjednemo na provokacije"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras u Njujorku da je Srbija mnogo toga postigla u prethodnom periodu i da zato ne sme da nasjeda na provokacije Prištine, ali i da mora pozvati sve partnere da reaguju kako bi se sačuvao mir.

Brnabićeva o situaciji na Kosmetu "Mnogo ćemo izgubiti ako nasjednemo na provokacije"
FOTO: MILAN ILIĆ/RAS SRBIJA

Imamo toliko toga da izgubimo i zato ne smijemo da nasedamo na prvokacije, ali moramo da damo jasnu poruku svim našim paratnerima, koliko god se ne slagali po pitanju KiM, da su važni mir i stabilnost i da reaguju na vrijeme, kako ne bi dalje dovodili u opasnost mir i stabilnost i sve ono sto smo gradili do sada – poručila je Brnabić u izjavi za srpske medije u Njujorku, gdje predstavlja Srbiju na zasjedanju Generalne skupštine UN.

FOTO: RTS/SCREENSHOT
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Kaže da je danas održala prvi sastanak sa premijerom Belgije Aleksandrom De Kruom, kojeg odlično poznaje, jer su zajedno u grupi mladih lidera za Evropu u okviru Svjetskog ekonomskog foruma.

Kaže da je sastanak bio srdačan i iskren, da su pričali o evropskim integracijama Srbije i šta smo uradili u oblasti vladavine prava.

Brnabićeva je navela da je Srbija pripremila dva klastera, ali da na međuvladinoj konferenciji u junu nismo od Belgije dobili zeleno svjetlo za njihovo otvaranje, tako da je pokušala da predstavi Krou šta smo sve uradili kako bi dobili saglasnost za to u decembru.

Kako je rekla, veliki dio sastanka je posvećen tenzijama i problemima na KiM koji su sada aktuelni, s obzirom da je Belgija među prvima priznala nezavisnost Kosova.

– Rekla sam mu da ne možemo da se složimo, ali da mislim da je potebno da prate šta se dešava i koji su potezi Prištine, i da li Priština poštuje međunarodne sporazume, a pogotovo one pregovarane pod okriljem EU čiji je garant, kao sto je Briselski sporazum i kada će biti formirana ZSO i da li Briselski sporazum još važi ili ga nema, da bi znali kako da se ponašamo, u skladu sa tim – kaže Brnabićeva.

Ukazala je, kako je rekla, belgijskom premijeru da je ove godine bilo najviše napada na Srbe i da od oružanog sukoba nikada nije bila gora bezbjednosna situacija i pored toga što tzv. Kosovo uživa podršku nekih članica EU, ali i SAD, kao i da je to i dalje teritorija sa najmanjim brojem povratnika od svih postkonfliktnih područja na svijetu.

Pročitajte još

Dodala je da je predočila Kruu kakve poruke šalju Aljbin Kurti i prištinsko rukovodstvo.

Brnabićeva je održala danas u NJujorku i sastanak sa američkim kongresmenom Erikom Svolvelom i dodala da je ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić pokrenuo inicijativu da imamo mnogo bolju komunikaciju sa Demokratskom strankom u SAD, što do sada nije bio slučaj.

Brnabić je predočila Svolvelu da Srbija, ipak, ima svoje crvene linije, kao i da Kurti i drugi albanski političari na KiM koriste to što za SAD trenutno Zapadni Balkan u fokusu, kao ni EU.

– Samo sam željela da im skrenem pažnju da se situacija usložnjava iz dana u dan i da ih molimo da se umiješaju i vide šta se dešava, i da pomognu da se sačuva mir i stabilnost – navela je Brnabić.

Na pitanje šta će reći sutra u svom obraćanju na generalnoj debati UN, rekla je da će se njen govor bazirati proke svega na situaciju sa kovidom, što je tema debate, kao i oporavku u postkovid periodu, ali da će govoriti i o situaciji na KiM.

Naglasila je da je izuzetno važno da svijet to čuje i da uputimo poruku proke svega onima koji će biti zaiteresovani za ono što imamo da kažemo – da li će Srbija poslati poruku mira i stabilnosti ili će odgovoriti na jedan drugačiji način za sve ove provokacije.

– Priština samo želi da nas isprovocira da bi odgovorili na jednak način – kaže premijerka Srbije.

Prihvati notifikacije