Svijet

“BROJ MRTVIH KAO U RATU” Riječi zvaničnika OVE zemlje izazvale BURU KOMENTARA

Predsjednik državnog statističkog instituta (Istat) Karlo Blanjardo procjenjuje da će ove godine u Italiji biti oko 700 hiljada preminulih, gotovo stotinu hiljada više nego prošle godine.

“BROJ MRTVIH KAO U RATU” Riječi zvaničnika OVE zemlje izazvale BURU KOMENTARA
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

To je kao broj žrtava u ratu, posljednji put ovoliki broj umrlih u Italiji zabilježen je 1944. godine, rekao je Blanjardo za televiziju RAI.

List Il Fato Kotidijano komentariše da su njegove riječi potvrdile poređenje koje novinari i naučnici često koriste kada pišu o korona virusu, kao na primjer “rat protiv pandemije” i slično.

O žrtvama kovida19 govorio je i predsjednik lokalnog ogranka moćne Konfindustrije Mačerate, Domeniko Guzini, koji je rekao:

– Ako nam neko i umre (od kovida) strepljenje – a smisao je “pa šta”. Njegove riječi su izazvale pravu buru negodovanja, osuda i sarkastičnih komentara na socijalnim mrežama, a video zapis gdje govori Guzini raširio se društvenim mrežama.

Njegovo izvinjenje nije bilo dovoljno da stiša skandal pa je Konfindustrija formalno pokrenula proceduru za utvrđivanje da li je Guzini kao član Konfindustrije prekršio etička i moralna pravila federacije.

Predsjednik teritorijalne asocijacije Mačerata (udruženje koje okuplja i predstavlja sve firme na određenom teritoriju) je rekao da se “takve nehumane riječi ne mogu tolerisati niti od bilo kojeg hejtera na društvenim mrežama, a kamoli od osobe koja je član tako ugledne organizacije.

Konfindustrija Mačerata je zatvorila svoju Fejsbuk stranicu zbog velikog broja komentara i verbalnih napada ogorčenih gradzana.