Društvo

BROJ RAZVODA SVE VEĆI Čak 70 % roditelja ne plaća alimentaciju, a ovo čine kako bi izbjegli svoju obavezu

Alimentacijski fond u oba entiteta u BiH, uprkos obećanjima, nikada nije zaživio.

djevojčice se drže za ruke
FOTO: CJ GUNTHER/EPA

Brojni razvedeni roditelji, nažalost, i dalje ne uspijevaju naplatiti alimentaciju od bivših neodgovornih supružnika.

Zvaničnih podataka o tome koliko se jednoroditeljskih porodica suočava s nemogućnošću naplate alimentacije u BiH nema.

Međutim, prema informacijama koje smo dobili iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, svake godine značajan broj žalbi u Odjelu za praćenje ostvarivanja prava djece odnosi se na tzv. visokokonfliktne razvode.

U prošloj godini ovaj odjel je zaprimio čak 231 žalbu.

Predsjednica Udruženja jednoroditeljskih porodica „Iskra“,Snežana Stojanović kaže da, prema posljednjim podacima, koji su zastarjeli, a koji su dobiveni na osnovu istraživanja Helsinškog odbora i Udruženja „Ponos“, čak 70 odsto roditelja ne plaća alimentaciju.

Na alimentacijske fondove, podsjeća, čeka se već dvije decenije.

U Republici Srpskoj se, nakon usvajanja Nacrta zakona o privremenom izdržavanju djece od juna 2022. godine, dalje nije odmaklo. U FBiH osnivanje tog fonda je do sada, uprkos inicijativama, izostalo.

– Još 2014. godine nekoliko udruženja samohranih roditelja iz cijele BiH je osnovalo Mrežu s ciljem uspostavljanja alimentacionog fonda na cijeloj teritoriji BiH. Nažalost, brojna udruženja su se ugasila, jer su se usljed silne borbe ljudi potrošili i odustali. Naše udruženje u Istočnom Sarajevu je opstalo i obraća nam se veliki broj roditelja iz FBiH, ali do sada nismo uspjeli u osnivanju fondova – kaže nam Stojanović.

Naglašava kako je svake godine problem neplaćanja alimentacije sve izraženiji, jer je broj razvedenih brakova sve veći.

– Kazne koje se primjenjuju su preblage. Nisu krivi zakon i Ustav, već naš pravosudni sistem, a o centrima za socijalni rad da ne pričam – kaže nam Stojanović.

Pročitajte još

– Manipulacija djecom u postupcima razvoda braka česta je pojava, a postojeća zakonska i stručna rješenja ne osiguravaju zaštitu djeteta i njegovih prava u dovoljnoj mjeri, npr. kada je jedan roditelj istrajan u namjeri da drugog roditelja isključi iz djetetovog života ili ga ometa u vršenju roditeljskih dužnosti i slično. U visokokonfliktnim razvodima brojna prava djece su ugrožena ili prekršena, najčešće od samih roditelja – kazali su nam, između ostalog, iz Institucije ombudsmena BiH, piše Avaz.

Roditelji koji ne plaćaju alimentaciju, a uglavnom se radi o očevima, to čine na razne načine, od rada na crno, promjene prebivališta, prijave na minimalcu, sakrivanja imovine, prihoda, bijega u inostranstvo…

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije