Svijet

BROJ ZARAŽENIH NE OPADA Nijemce vjerovatno čeka produžetak restriktivnih mjera u decembru

Njemačka će morati da produži mjere za suzbijanje pandemije korona virusa u decembru, najavili su danas njemački politicari.

BROJ ZARAŽENIH NE OPADA Nijemce vjerovatno čeka produžetak restriktivnih mjera u decembru
FOTO: MARKIIAN LYSEIKO/EPA

Njemačka je uvela jednomjesečne restriktivne mjere od 2. novembra da bi obuzdala drugi talas korona virusa koji je zahvatio veći dio Evrope, ali broj zaraženih nije opao, prenio je Rojters.

– Sve ukazuje na činjenicu da će trenutna ograničenja morati da budu produžena na neko vrijeme poslije 30. novembra – rekao je njemački ministar finansija Olaf Šolc za nedjeljnik “Bild am Zontag”.

Barovi i restorani u Njemačkoj su zatvoreni, ali škole i prodavnice su otvorene, dok su privatna okupljanja ograničena na najviše 10 ljudi iz dva domaćinstva.

Pročitajte još

Lider Hrišćansko-socijalne unije Bavarske (CSU) Markus Šeder rekao je za “Bild am Zontag” da će u idealnom slučaju mjere biti produžene za tri nedjelje, što bi podrazumjevalo da 20. decembar bude krajnji datum.

On je rekao da bi bioskopi, barovi i hoteli trebalo da ostanu zatvoreni, dodajući da bi trebalo zabraniti vatromet i alkohol za doček Nove godine na velikim trgovima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastaće se sa državnim liderima 25. novembra da bi razgovarala o tome da li da se uvedu nova ograničenja ili produže trenutna u decembru.