Gradovi

BROJ ZARAŽENIH UPALIO ALARM Krizni štab u Hercegovini donio nove mjere

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanske kantona (HNK), u cilju daljnjeg praćenja situacije i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane virusom korona donio je u srijedu novu naredbu prema kojoj se redukuje broj osoba na otvorenom i zatvorenom prostoru.

BROJ ZARAŽENIH UPALIO ALARM Krizni štab u Hercegovini donio nove mjere
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U skladu sa naredbom na otvorenom smije biti najviše do 50 ljudi, a u zatvorenom najviše do 25 ljudi s tim da se sva okupljanja moraju odvijati u prostoru koji omogućavaju distancu od najmanje 2 metra. Izuzetak od te naredbe imaju održavanje sjednica i radnih tijela Skupštine HNK, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Takođe, u naredbi se ističe kako je obvezno nošenje zaštitnih maski za lice u zatvorenom prostoru kao i na otvorenom ukoliko se ne može držati preporučena distanca od 2 metra između osoba.

Takođe, obvezno je nositi maske za lice u školama za sve učenike od 5. razreda.

Krizni štab zbranio je sve vannastavne aktivnosti na teritoriju HNK.

Zadužuju se inspekcije organizovane pri nadležnim ministarstvima u HNK-u odnosno opštinski i gradski inspektori da pojačaju inspekcijski nadzor svih inspekcija, a u cilju kontrole provođenja naredbi i sprječavanja širenja covid-19.

Pored toga, nadležna ministarstva i jedinice lokalne samouprave obvezne su formirati i inspekcijske timove koje čine dva inspektora koji će uz asistenciju policijskih službenika vršiti kontrolu provođenja naloženih mjera i izricati sankcije skladno važećim propisima.

Obvezuje se Zavod za javno zdravstvo HNK da kontinuirano prati epidemiološku situaciju u HNK-u te u skladu s tim predlaže daljnje mjere u cilju sprječavanja daljnjeg širenja bolesti, saopštio je Krizni štab.