Svijet

BROJ ŽRTAVA PORASTAO NA 116 Okončana potraga za preživjelima ispod ruševina u Turskoj

Broj stradalih u egejskoj obali Turske koju je prošle sedmice pogodio snažan zemljotres porastao je na 116, a spasilačke ekipe su izvijestile da su završile potragu za preživjelima ispod ruševina u obalnom gradu Izmiru.

BROJ ŽRTAVA PORASTAO NA 116 Okončana potraga za preživjelima ispod ruševina u Turskoj
FOTO: ERDEM SAHIN/EPA

Osim u Izmiru, dvoje tinejdžera je u poginulo i na grčkom otoku Samosu koji je takođe isti dan zahvatio zemljotres, prenosi Klix.

Mehmet Guluoglu, šef Uprave za vanredne situacije, kazao je da su akcije potrage i spasavanja u 17 srušenih zgrada u Izmiru te da su od prošlog petka spasioci izvukli 107 preživjelih ispod ruševina.

Kako su naveli iz AFAD, trenutno je 1.035 osoba povrijeđeno, od čega je njih 137 hospitalizovano.

– Završene su sve aktivnosti potrage i spasavanja nakon zemljotresa u Izmiru. Zahvalni smo svim pojedincima koji su učestvovali u tome. Nastavljamo predano raditi na drugim aktivnostima saniranja posljedica zemljotresa – saopštio je na Tviteru šef Uprave za vanredne situacije Mehmet Guluoglu.

Zemljotres jačine 6,6 stepeni po Rihteru u petak je pogodio Izmir i susjedne regije, a i nakon toga je u toj regiji registrovano 1.621 podrhtavanje tla, od toga su 44 jača od četiri stepena po Rihteru.

Među spasenim osobama bila je i trogodišnja Elif Perincek koja je izvučena iz ruševina vlastite kuće pod kojima je bila 91 sat.

Nakon sastanka vlade u utorak naveče, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je da neće odustati dok sve osobe ne budu u potpunosti oporavljene.

U Turskoj je prepoznatljiva kombinacija starijih i novijih zgrada jeftine i ilegalne gradnje koje je podnose zemljotrese, javlja AP.

Pooštreni su propisi kako bi se ojačale ili srušile starije zgrade, a urbana obnova je u toku u turskim gradovima, međutim, stručnjaci tvrde da se to ne dešava dovoljno brzo.

Turska se nalazi na dvije glavne linije rasjeda zbog čega je podložna čestim zemljotresima.