Magazin

Brže napreduju u životu: Istraživanja pokazala da su djeca koja obožavaju ovu igračku INTELIGENTIJA OD OSTALIH

Da li vaše dijete obožava dinosauruse; igračke, crtane filmove ili slikovnice i knjige o ovoj izumrloj vrsti životinja? Ako je odgovor potvrdan, možda će vam naredna informacija biti zanimljiva - stručnjaci tvrde da su ovi mališani inteligentniji od prosjeka!

dječak drži igračku
FOTO: DANIEL KARMANN/EPA

Naime, istraživačka studija iz 2008. pokazala je da djeca koja imaju intezivna interesovanja (kao što je opjsednutost dinosaurusima) mogu da se pohvale većom količinom znanja i upornosti, boljim rasponom pažnje i dubljom obradom informacija. Jednostavno rečeno utvrđeno je da su pametniji u odnosu na njihove vršnjake, a ovo se posebno odnosi na starosnu grupu od četiri do šest godina.

Studija je sprovedena na Univerzitetima u Indijani i Viskonsinu, a zaključak je da djeca koja imaju jasno profilsana interesovanja koje se graniče sa “opsesijom” kasnije u životu lakše i brže napreduju.

Pročitajte još

Profesorka Džojs M. Aleksander sa Univerziteta Indijana i njen tim otkrili su da ova vrsta interesovanja, posebno ona koja zahtjevaju konceptualni domen, pozitivno utiču na istrajnost, pažnju i vještine složenog razmišljanja.

Konceptualni interes treba razlikovati od situacionog interesa. Naime, ako igračka dinosaurusa glasno zariče, dijete će to zainteresovati u datom trenutku. Međutim, ako su sami dinosurusi tačka interesovanja kojoj se mališan svakodnevno vraća, tada je riječ o konceptualnom domenu.

Interesovanje ovog tipa, a to može da bude recimo i astronomija, a ne samo svijet dinosaurusa, pomaže deci da se bolje snalaze u novim situacijama, da promijene perspektivu, pronađu nove načine da urade neke stvari i stvore nove odnose, i što je najvažnije – da budu nezavisni.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

– Za djecu, magija nije samo u zamišljanju ovih stvarnih, masivnih stvorenja iz davne prošlostu, već i u tome da prvi put znaju više od svojih roditelja. Zbog toga se osjećaju moćno. Njihov roditelj može da navede možda imena tri ili četiri dinosaurusa, a dijete 20 i ono sebi izgleda pravi autoritet – kaže paleontolog Kenet Lakovar.

Ovako intezivno interesovanje je prirodno za dijete i uglavnom se razvija u prvoj godini života, bez ikakvog ohrabrenja roditelja. Kod većine mališana ovakva opsesija je prolaznog karaktera, a svega oko 20 procenata djece će je i dalje imati kada krene u školu. Druga studija iz 2007. godine pokazala je slične rezultate: rezultati su pokazali da jedna trećina mališana ima intezivna interesovanja vezana za jednu oblast, a najčešće su to bili dinosaurusi i automobili. Svi oni bili su inteligentniji od većine djece istog uzrasta

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije