Digitalna Srpska

BRŽE SURFANJE INTERNETOM Direktor iz Gugla objasnio kako ubrzati Krom

Jedan od direktora iz Googlea zaduženih za razvoj Kroma objasnio je načine na koje se može ubrzati ovaj pretraživač internetskih stranica.

BRŽE SURFANJE INTERNETOM Direktor iz Gugla objasnio kako ubrzati Krom
FOTO: SASCHA STEINBACH/EPA

Gugl Krom najpopularniji je pretraživač internet stranica na svijetu, a iako Fajerfoks, Safari i Edž imaju svoje fanove, većina ipak preferira Krom. S obzirom na to da mnogi najviše vremena provedu surfajući iskustvo korištenja računara uvelike će ovisiti upravo o brzini Kroma.

Na njegovu brzinu utiče puno stvari – od broja otvorenih kartica, sadržaja koji se pregledava pa do instaliranih proširenja. Jedan od direktora u Guglu zaduženih za razvoj Kroma Maks Kristof dao je nekoliko korisnih savjeta.

Nadogradite Krom na posljednju verziju – kako biste poboljšali performanse, najjednostavnije što možete napraviti jeste instalirati najnoviju verziju. Chrome ih automatski instalira, ali potrebno ga je ponovno pokrenuti kako bi se instalirao.

Upoznajte Upravitelj zadacima – klikom na tri tačkice/Više alata/Upravitelj zadacima otvoriće se upravitelj zadataka na kojem možete pratiti trošenje resursa računara – koja kartica ili proširenje zauzima najviše procesorskih resursa, RAM-a te koliko troši mreže.

Upravljanje otvorenim karticama – za one koji uvijek imaju otvorene gomile kartica koje troše resurse računara i usporavaju surfanje, postoje rješenje u ekstenzijama poput The Great Suspender ili One Tab koji “suspenduju” rad kartica, odnosno otvorene kartice spremaju kao linkove unutar samo jedne kartice kako ne bi opteretili pretraživač.

Blokirajte videozapise od automatske reprodukcije na stranicama – i u ovom slučaju dostupne su ekstenzije koje sprečavaju automatsku reprodukciju videa poput AutoplayStoppera zahvaljujući kojem se videozapisi na stranicama neće automatski pokrenuti čim se otvori stranica.

FOTO: DANIEL DEME/EPA
FOTO: DANIEL DEME/EPA

Upravljanje ekstenzijama – dok ekstenzije mogu biti od velike pomoći, one takođe troše resurse i, ako imate puno aktivnih ekstenzija, i one mogu usporiti vaš pretraživač. Instalirane ekstenzije možete provjeriti klikom na tri točkice/Više alata/Proširenja te na tom mjestu možete vidjeti što ste sve instalirali te privremeno onesposobiti ili izbrisati one koje vam više ne trebaju.

Koristite hardversku akceleraciju za video – kliknite na tri tačkice u vrhu zatim na Postavke/Napredno/Sistemv i, ako već nije, uključite opciju hardverskog ubrzanja kada je dostupna. Kako videozapisi stvaraju veliko opterećenje za browser, ovako se to opterećenje prebacuje na grafički procesor, što će rezultirati bržim radom Kroma.

Vraćanje na zadano i čišćenje – opcije koje su dostupne pod naprednim postavkama. Čišćenje je dostupno samo na računarima koje rade na operativnom sistemu Vindouzs te će ukloniti potencijalni malaver za koji korisnici često i ne znaju da su ga “pokupili”. Opciju vraćanja postavki na njihove izvorne zadane vrijednosti Kristof preporučuje koristiti u slučaju da ste probali sve pomenute savjete, a Krom je i dalje spor. Resetovanjem se neće izbrisati oznake, istorija, ekstenzije i snimljene lozinke, a onesposobiće aktivne ekstenzije pa ćete ih morati ponovno aktivirati te će se resetovati početna stranica, odabrani pretraživač kao i prikačene kartice, piše Zimo.