Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BRŽI OD KOSILICE Vuk iz Čačka najbolji kosac na Janjskom višeboju u Šipovu (VIDEO, FOTO)

Regioni
Autor:

Foto: Privatna arhiva

Vuk Vučković iz Čačka pobjednik je takmičenja u koševini na 11. Janjskom višeboju u Strojicama, u Šipovu.

U konkurenciji seniora, gost iz Čačka bio je najbolji među koscima iz Šipova, okolnih opština i takmičara iz Srbije, a pehar mu je uručio Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz regiona.

Ručno košenje nekada je bilo jedini način obaranja trave u Šipovu, a kod pojedinih domaćina u ovom brdskom kraju i danas se zadržalo kao vid obezbjeđivanja sijena za zimsku ishranu stoke.

U takmičenju u koševini ocjenjuju se, između ostalog, brzina, širina otkosa, ali i oštrina kose, odnosno način na koji se trava odsijeca.

Janjski višeboj je tradicionalna sportsko-zabavna i etno-turistička manfestacija koja se po 11. put održava u Šipovu. Poznata je po tome što okuplja veliki broj mještana, ali i Šipovljana rasutih širom svijeta, posebno onih koji žive u Srbiji. Počela je u četvrtak Janjskim prelom, a danas su, osim koševine, na programu bile takmičarske discipline bacanje kamena s ramena i skok u dalj.

Janjski višeboj se nastavlja sutra, u nedjelju, izborom najljepše janjske nošnje, takmičenjem u šahu, razvijanjem janjske pite, spravljanjem čuvenog sira gužvaša, natpjevavanjem janjskih pjesama, a završiće proglašenjem pobjednika i koncertom zvijezde narodne muzike Jovana Perišića.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO