Politika

Budimir: Vizija građanske BiH je čista iluzija i obmana

Profesor Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke Željko Budimir smatra da u Evropi, pa i u Briselu više ne gledaju na BiH kao ranije, jer su shvatili da se ne radi o projektu koji se mora čuvati po svaku cijenu, istakavši da je vizija nekakve građanske države čista iluzija i velika obmana.

Budimir: Vizija građanske BiH je čista iluzija i obmana
FOTO: ATV/SCREENSHOT
Željko Budimir

Budimir smatra kako se iz čitave zbrke u vezi sa dokumentom non pejper može zaključiti da političko Sarajevo više ne može da “proda” iluziju o građanskoj BiH, a posebno zemljama Višegradske grupe, koje su prošle kroz sličan proces tranzicije i potpuno su svjesne prijetnji koje dolaze iz nefunkcionalne BiH.

– Sve ovo govori da se u određenim međunarodnim krugovima počinje na BiH gledati kao na državu čija je budućnost vrlo upitna, dok jedan narod pokušava da sruši osnovu koja je drži, a to je Dejtonski mirovni sporazum. Zbog svega toga i ovaj non pejper treba gledati kao na jedno od mogućih rješenja – istakao je Budimir za “Glas Srpske”.

Pročitajte još

U uvodu dokumenta non pejper spominju se problemi s “neriješenim nacionalnim pitanjima” naroda na Balkanu. Kao jedno od rješenja predlaže se “ujedinjenje Kosova i Albanije, gdje bi srpski dio Kosova, po uzoru na Južni Tirol, dobio poseban status”.

Kao drugo rješenje navodi se ujedinjenje većine teritorije Republike Srpske sa Srbijom, a što bi “srpsko nacionalno pitanje moglo u velikoj mjeri riješiti”.

Rješenje za “hrvatsko nacionalno pitanje” autori ovog non pejpera vide u ujedinjenju većinskih hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom dijelu BiH, takođe po uzoru na Južni Tirol.

Bošnjaci bi na taj način dobili nezavisno funkcionalnu državu i preuzeli punu odgovornost za nju. Na referendumu bi se ljudi odlučili između ulaska u EU ili budućnosti izvan EU.

Prihvati notifikacije