Digitalna Srpska

BUDITE OPREZNI Obratite pažnju šta odobravate određenim aplikacijama

Aplikacijama za Android i iOS uređaje obično je potrebna dozvola za pristup barem nekim funkcijama. Ovo se može zloupotrebiti, zato budite oprezni.

BUDITE OPREZNI Obratite pažnju šta odobravate određenim aplikacijama
FOTO: ABC NEWS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Donosimo pregled dozvola za aplikacije za pametne telefone i tablete o kojima treba posebno voditi računa i ne davati ih olako.

Mikrofon

Ako aplikacija za snimanje glasa zatraži pristup mikrofonu vašeg uređaja, to neće biti posebno neobično. Ali, treba da razmislite da li je ovo zaista neophodno za novu besplatnu igru koju ste upravo instalirali.

Igra bi mogla da sadrži softver poput Alphonso Automated Content Recognition, koji preko mikrofona vašeg uređaja prepoznaje koje filmove i TV serije gledate, pa prikupljene podatke koristi za ciljane reklame. Ovo je samo relativno bezopasan primjer za šta je špijunski softver sposoban.

Na modernijim izdanjima Android-a i iOS-a, ovo nije veliki problem jer postoji opcija “Dozvoli samo dok se koristi aplikacija”, koja ograničava korišćenje pristupa mikrofonu samo dok je aplikacija aktivna. Ipak, treba biti oprezan.

Kamera

Sve navedeno za mikrofon važi i za kameru, s tim da aplikacija kojoj date pristup kameri može da vidi šta se dešava oko vas, a ne samo da čuje.

Teoretski, može vas snimiti bez vašeg znanja i dozvole u ​​bilo kom trenutku i potom poslati snimke ko zna gdje. Android 12 i novije verzije će prikazati na ekranu kada se koriste kamera i mikrofon.

Slično je i sa iOS-om 14, a i u ovom slučaju može pomoći “Dozvoli samo dok koristite” funkciju aplikacije. Ali ipak budite oprezni.

Lokacija

Lokacija vašeg uređaja uglavnom nije velika tajna jer mu se može pristupiti preko IP adrese. Ali to ne znači da skoro svakoj aplikaciji morate dati pristup lokaciji. Posebno ne GPS podaci, koji mogu biti prilično tačni.

Pročitajte još

Aplikacijama za navigaciju i otkrivanje zanimljivog sadržaja u blizini definitivno je potrebna vaša lokacija da bi normalno funkcionisale. Većina igrica, baterijskih lampi i slično, ne baš.

Na Android uređajima možete da isključite funkciju “Koristi preciznu lokaciju” da biste natjerali uređaj da locira preko Wi-Fi veze umjesto GPS-a. Na iPhone-u, ova funkcija se zove “Precizna lokacija”.

Kontakti

Aplikacije za razmjenu poruka kao što su Telegram ili Vocap definitivno trebaju pristup vašim kontaktima. Drugi ih mogu zloupotrebiti da bi dobili informacije o vašim rođacima, prijateljima i poslovnim partnerima sa oglašivačima i spamerima uopšte.

SMS

Korisnici Epl uređaja nemaju problema sa ovim, jer samo aplikacija “Poruke” može slati tekstualne poruke. Stoga se upozorenje odnosi samo na vlasnike Androida, koji imaju veliki broj dostupnih aplikacija za primanje i slanje tekstualnih poruka.

Ako niste pažljivi, možda ćete otkriti da vam zlonamjerna aplikacija naplaćuje ogroman račun za slanje gomile tekstualnih poruka, recimo. Ili može da zloupotrebi vaše kontakte da ih infiltrira malverom, koji će izgledati kao da je došao od vas, piše Make Use Off, prenosi b92.

Prihvati notifikacije