Politika

"Budite spremni, biće ozbiljna reakcija" Šmit najavio NOVU ODLUKU zbog Dodika

Kristijan Šmit, koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika je danas govorio o političkim aktuelnostima u Bosni i Hercegovini najavivši da će donijeti novu odluku koja se tiče Milorada Dodika, te smatra da za to ima snažnu podršku međunarodne zajednice.

Kristijan Šmit
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

Šmit je rekao da je “prošlo vrijeme izjava, sada je vrijeme da se poduzmu aktivnosti”.

– Kada govorimo o nezakonito donesenim zakonima u Republici Srpskoj koji imaju uticaja na neku od najviših institucija u BiH, kada imamo takve zakone, onda moramo ponovo uvesti i vratiti se na one kapacitete koje ima Ustavni sud – rekao je Šmit.

Pročitajte još

On je istaknuo kako je besmisleno to što Dodik s jedne strane se žali da Ustavni sud nije multinacionalni, a s druge strane ne želi poslati sudije iz Srpske u tu instituciju.

– Stvari sam jako ozbiljno shvatio. Moja pozicija postoji da bih mogao zaštiti i BiH i njene građane. I nakon groznih vremena, moramo osigurati da gradimo mirno društvo, a ovo što sad imamo je pokušaj uništavanja tog društva. Ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, biće i ozbiljna reakcija – najavio je Šmit.

Dalje je ispričao kako je sa međunarodnom zajednicom razgovarao o korištenju Bonskih ovlasti zbog Milorada Dodika.

– Mi u međunarodnoj zajednici smo razgovarali u prethodnih nekoliko dana o ovome i mislim da postoji jedinstven stav. Mislim da će oni stati iza mene i potpuno podržati namjeru da se osigura rad Ustavnog suda BiH… Međunarodna zajednica ovo sve shvata ozbiljno, ponekad smo ranije kasnili, ali nećemo više jer sada imamo i Evropu pred vratima i rat u Ukrajini – rekao je.

Šmit je još dodao:

– Mi čekamo da vidimo da vlade i skupštine usvajaju zakone koji su u skladu sa evropskim standardima. Imaćemo u narednih nekoliko sedmica Brisel koji će postaviti pitanje ‘Šta se dešava?’. Oni na jesen žele obavijestiti članice EU da je bilo napretka. Zato smo sad izuzetno opredijeljeni u namjeri da napretka bude, zbog toga intenzivno razmišljamo i ovoj situaciji koju imamo danas – poručio je Šmit.

Naglasio je da “ide u pravcu donošenja odluka”, ističući da će to biti uskoro, ali nije želio precizirati kada.

– Ako pitate fudbalskog trenera za sljedeću utakmicu koga će staviti da igra, on će vam reći ne mogu vam to objaviti jer ne znam. Još uvijek razmišljam o tome, razmišljam o konačnim odlukama koje ću donijeti pred samu utakmicu… Mislim da će biti u neko očekivano vrijeme – rekao je Šmit.

Dodao je kako je oduvijek težio ka tome da se zadrže mirne vode u politici, ali da je sada vrijeme za donošenje snažnih odluka, piše Kliks.

– Večeras ću prespavati, još ću malo razmisliti, ujutru ću se probuditi, takođe razmisliti i onda vidjeti kakav mi je raspored narednih dana – rekao je Šmit odgovarajući na pitanje kada će donijeti odluku o Miloradu Dodiku.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije