Društvo

Budućim srednjoškolcima glavna vodilja trebalo bi da budu POTREBE TRŽIŠTA: Pogledajte kada je KONKURS ZA UPIS i za kojim zanimanjima poslodavci u Srpskoj najviše vape

Maturantima osnovnih škola u Srpskoj ostalo je veoma malo vremena da donesu pravu odluku o budućem zanimanju, koje može da im obezbijedi brzo zaposlenje i dobru zaradu, a prema riječima stručnjaka, budućim srednjoškolcima glavna vodilja trebalo bi da budu potrebe tržišta.

učenici u hodniku srednje škole
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Konkurs za upis u prvi razred srednje škole, kojim će se pred kandidatima naći i jedno odjeljenje sportske gimnazije kao novina u Banjaluci, trebalo bi da bude objavljen u idući petak. 

Poslodavci u Srpskoj, kako su istakli u Zavodu za zapošljavanje RS, najviše vape za trgovcima, bravarima, zatim automehaničarima, kuvarima, metalostrugarima, konobarima te vozačima teretnih vozila, konfekcionarima i stolarima.  

Među najtraženijim kadrom su ekonomski tehničari, mehaničari i mašinisti, maturanti gimnazije, električari i energetičari te zdravstveni radnici i ugostitelji. 

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje RS Damjan Škipina kaže da je najbitnije da se maturanti upišu za ono zanimanje koje vole, jer će to raditi sa zadovoljstvom. 

Srednju školu i fakultete ne bi trebalo da biraju iz razloga što je to upisao drug ili drugarica, samo zato što će biti lakše i zanimljivije. Trebalo bi da razmišljaju o budućnosti, kako je lakše doći do zaposlenja i pristojne zarade – kazao je Škipina.

Direktorica Gimnazije u Banjaluci Vita Malešević potvrdila je da će ove godine đacima biti ponuđena i sportska gimnazija. 

– Riječ je o odjeljenju koje će omogućiti sportskim profesionalcima da uz sportsku karijeru dostignu i visok nivo u obrazovanju. Srpska ima veliki potencijal za razvoj sporta među mladima, koji posjeduju afinitete da pokažu svoj potencijal i na polju obrazovanja. Mi smo tu fleksibilni, dajemo tim đacima dozvolu da izostaju sa nastave – rekla je Maleševićeva.

Dodala je da ti đaci moraju da vode računa o tome da, ako izostanu sa trećine nastave, onda moraju obnavljati razred.

– Odavno je pokazana potreba za formiranjem tog odjeljenja jer Gimnazija i sada ima veliki broj đaka koji i profesionalno treniraju određeni sport – rekla je Maleševićeva.

Poslovni savjetnik i ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže je da je situacija na tržištu takva da najbolje prolaze zanatlije, koje dnevno zarade i po 100 maraka, što je teško na nekom drugom poslu. 

Pročitajte još

– Imamo hronični nedostatak vodoinstalatera, električara, bigera, tesara na gradilištima, jer svi hoće da rade za računarom u kancelariji, a tržište nema potrebu za tim kadrom. Ja sam čak došao na ideju da pokrenem školu za bigere, odnosno radnike koji savijaju armaturu. Za kilogram savijenog materijala investitori plaćaju 60 maraka, a mašina odjednom može da savije takvih deset komada. To je ono što mladi ne znaju – rekao je Pavlović, čije preduzeće dva bigera plaća i po 2.000 maraka da saviju armaturu na gradilištu za sedmicu.

APLIKACIJA

U prve razrede srednjih škola planiran je upis 10.143 učenika, od čega 22 odsto u zanimanja trećeg stepena složenosti i 78 procenata u zanimanja četvrtog stepena složenosti. 

Ministarstvo prosvjete i kulture RS izradilo je besplatnu android aplikaciju “Vodič kroz zanimanja” pomoću koje se učenici mogu informisati o ponudi svih zanimanja u školama Srpske, kao i o deficitarnim zanimanjima, piše Glas Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu