Magazin

Bujaće kao nikada prije: Samo zalijte vaše biljke ovakvom vodom i gledajte čudo

Sigurno ste se nekada zapitali da li bi zalivanje biljaka mineralnom vodom moglo biti korisno, s obzirom na bogatstvo minerala u njoj. To nije sasvim neuobičajena misao, a čak su i stručnjaci istraživali ovu temu.

Biljka, cvijeće
FOTO: FREEPEK

Gazirana mineralna voda je često piće koje se nalazi u domaćinstvima, pa nije čudo što se ponekad razmišlja o korišćenju  za zalivanje biljaka.

Minerali prisutni u gaziranoj vodi su neophodni za rast i razvoj biljaka, a poznato je da biljke koriste ugljen-dioksid iz vazduha za svoj metabolizam. Studije su pokazale da biljke mogu apsorbovati ugljen-dioksid iz gazirane vode, što može objasniti zašto neki smatraju da ovo može biti dobra ideja.

Pročitajte još

Istraživanja su pokazala da zalivanje biljaka gaziranom vodom može povećati nivoe kalcijuma, magnezijuma i cinka u listovima u poređenju s biljkama zalivenim običnom vodom. Na primjer jedna studija s Univerziteta Kolorado u Bolderu je pokazala da biljke zalivene gaziranom vodom rastu brže i razvijaju zdravije nijanse zelene boje, prenosi espreso.co.rs.

Ipak, neka istraživanja nisu pokazala značajne razlike u rastu biljaka zalivenih gaziranom vodom u odnosu na one zalivene običnom vodom, dok su neka čak pokazala da gazirana voda može usporiti rast biljaka.

Važno je uzeti u obzir da gazirana voda može biti kiselija od obične vode, što može uticati na dostupnost hranljivih materija u zemljištu. Takođe, efekti korišćenja gazirane vode mogu varirati u zavisnosti od vrste i izvora mineralne vode.

Ako niste sigurni koje minerale vaše biljke zahtijevaju ili želite izbjeći rizik dok se ne sprovedu dalja istraživanja, možete započeti sa zalivanjem gaziranom vodom u malim količinama i pratiti kako biljke reaguju. Nakon toga možete prilagoditi količinu i frekvenciju zalivanja prema potrebama vašeg cvijeća.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu