Politika

"BUK BIJELA" Odluka Zajedničke komisije za koncesije samo dan prije roka koji je dao Ustavni sud BiH

Sjednica Zajedničke komisije za koncesije, zakazana za danas u Banjaluci, na kojoj je trebalo da bude raspravljano o sporu između Srpske i BiH oko gradnje hidroelektrana na Drini, ipak je odgođena za iduću srijedu, 27. oktoba.

"BUK BIJELA" Odluka Zajedničke komisije za koncesije samo dan prije roka koji je dao Ustavni sud BiH
FOTO: SRNA

To je za Srpskainfo potvrdio Milomir Amović, jedan od članova te komisije i zamjenik predsjednika Komisije za koncesije BiH.

– Nisu nam na vrijeme stigli svi materijali i da bismo ispoštovali Poslovnik prema kome se materijali uručuju sedam dana prije sjednice komisije. Uglavnom smo čekali materijal iz Savjeta ministara i Ministarstva spoljne trgovine. Ali nisu oni kasnili, nego smo mi kasno tražili, obzirom da nam je trebalo za neke stvari oko odlučivanja – kaže Amović.

On ističe da je Zajednička komisija davno formirana, a podsjeća da se ona sastoji od članova komisija za koncesije BiH i RS. Bez obzira što je jedan od članova Komisije za koncesije BiH, Mensur Šehagić, pokrenuo spor pred Sudom BiH, jer smatra da sastav Zajedničke komisije nije adekvatan, Amović kaže da to ne utiče na njen rad.

FOTO: MIĆA AMOVIĆ/TWITER
FOTO: MIĆA AMOVIĆ/TWITER
Milomir Amović

– Slučaj pred sudom neka ide svojim tokom. To su dva odvojena procesa – smatra Amović.

Podsjećamo, poslanici nekoliko stranaka iz Federacije u PS BiH podnijeli su apelaciju Ustavnom sudu BiH, problematizujući koncesije na gornjem toku Drine, gdje Srpska i Srbija zajedno planiraju da grade tri hidroelektrane. Prva od njih je Buk Bijela, za koju su premijeri dvije republike već položili kamen temeljac.

Pročitajte još

Međutim, Ustavni sud BiH je, prije konačne odluke, dao rok od tri mjeseca Zajedničkoj komisiji za koncesije BiH da pokuša da riješi taj spor.

Prema riječima Milomira Amovića, taj rok ističe u četvrtak, 28. oktobra. Dakle, samo dan nakon iduće sjednice Zajedničke komisije.

Prihvati notifikacije