Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BUKTI CARINSKI RAT Tramp naredio da se povećaju carine na SAV PREOSTALI UVOZ iz Kine, Peking poručio da neće pokleknuti

Biznis
Autor:

Foto: RAS SRBIJA / RAS SRBIJA

Predsjednik SAD Donald Tramp podržao je odluku o povećanju carina na kinesku robu i rekao da je Amerika, kada je riječ o odnosima sa Pekingom, tačno tamo gdje želi da bude.

SAD su prošle sedmice podigle carinu sa 10 na 25 odsto za kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Trampov ekonomski savjetnik Leri Kudlou rekao je da će “obje strane patiti” zbog ovog trgovinskog spora.

Tramp je u svojoj novoj poruci na Tviteru umanjio značaj posljedica povećanja carina po Ameriku i napomenuo da je Kina “prva prekršila dogovor i pokušala da pokrene nove pregovore”.

– Uzimaćemo od Kine desetine milijardi dolara na ime carina. Kupci nekog proizvoda mogu da ga naprave u SAD (idealno) ili da ga kupe od zemalja koje nisu pod carinama – napisao je američki predsjednik.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika saopštila je da je dobila naređenje da “počne proces povećavanja carina na, suštinski, sav preostali uvoz iz Kine, koji se procjenjuje na oko 300 milijardi dolara”.

Kina je saopštila da će uzvratiti, ali nije objavila detalje, niti kada će preduzeti akciju, prenio je Bi-Bi-Si.

Geng: Kina nikada neće pokleknuti pred spoljnim pritiscima

Kina nikada neće pokleknuti pred spoljnim pritiscima, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo inostranih poslova, nakon što su SAD ponovile prijetnju da će uvesti carine na cjelokupan uvoz iz te zemlje u eskalirajućem trgovinskom sporu.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Geng Šuang to je izjavio na dnevnom brifingu za novinare u Pekingu, izvještava Rojters.

Geng je odbio da kaže kakve kontramere Kina planira da uvede, kao odgovor na nove, veće američke tarife na 200 milijardi dolara kineske robe koje su stupiule na snagu u petak.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO