Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TRGOVINSKI SPOR Peking upozorio Vašington da prekine sa pogrešnim potezima

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Kina se danas oštro usprotivila odluci Vašingtona o uvođenju novih carina na kinesku robu u vrijednosti od 550 milijardi dolara i upozorila SAD na posljedice, ako ne prekine sa “pogrešnim postupcima”.

Takav jednostrani i nasilnički trgovinski protekcionizam i ogroman pritisak krše konsenzus koji su dogovorile Kina i SAD, princip uzajamnog poštovanja i koristi, te ozbiljno nanose štetu multilateralnom trgovinskom sistemu i međunarodnom trgovinskom poretku – saopštilo je danas kinesko Ministarstvo trgovine.

U saopštenju se navodi da Kina snažno apeluje da SAD bolje razmisle o cijeloj situaciji i da ne potcjenjuju odlučnost kineskog naroda.

Američki predsjednik Donald Tramp najavio je nove carine nakon odluke Pekinga da će uvesti carinu na američku robu u vrijednosti 75 milijardi dolara i to na artikle od soje do etanola.

Kina će, takođe, ponovo uvesti carine od 25 odsto na automobile i pet odsto na auto-dijelove, koje su suspendovane prošlog decembra.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće rekao je ranije da Trampova administracija planira direktne pregovore američkih i kineskih zvaničnika u septembru, ali nije jasno da li se pri tome i ostalo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO