Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“BUNCAJUĆI PROPOVJEDNIK” Ko je bivši marinac koji urlajući šeta i tvrdi da je SPASITELJ

Svijet
Autor:

Foto: Torch Of Christ Ministries/Youtube Screenshot

Kontroverzni propovjednik Filip Bler, koga svjetski mediji često nazivaju i “buncajućim propovjednikom”, ovih dana po Knez Mihailovoj ulici viče kako nam je potrebno spasenje. U pitanju je bivši marinac SAD, koji je po sopstvenom priznanju imao problema sa alkoholom i drogama, nakon čega je “pronašao Isusa Hrista” i kao dio svoje misije vidi i urlanje na ulicama svjetskih metropola.

Bler, koji je dospio u žižu javnosti nakon što je verbalno napao dva djeteta u Knez Mihailovoj ulici, predstavlja se kao evanđelista, koji je dio sveštenstva takozvane “Baklje Hristove”, sa sjedištem u Lejk Čarlsu, u Luizijani.

– Filip i tim provešće nedjelju dana u Srbiji, kako bi radili sa lokalnim vjernicima, i propovjedali jevanđelje. Zatim će krenuti u Budimpeštu, gdje će propovjedati na ulicama, čime će zaključiti 2019. godine – navodi se u kalendaru događaja na sajtu Baklje Hristove, od drugog do 16. decembra.

Filip je, kako na njegovom Tviter nalogu piše: “sljedbenik Isusa Hrista, otac, evanđelista, direktor ‘Baklje Hristove’, bivši marinac SAD”.

Propovjednike poput Blera imali smo prilike da vidimo samo u američkim filmovima i serijama, ali nikada u našem okruženju, direktno pred sobom na ulici.

Poneko ga je snimao mobilnim telefonom, ali nikakvu posebnu Bler reakciju nije izazvao među Beograđanima. Sve dok mu dva dječaka nisu navodno nešto dobacila – Filip Bler tvrdi da su ga opsovali, mada se na snimku ne čuje – i to ga je raspomamilo.

– To dijete je zaposjednuto duhom antihrista – jedan je od komentara Blerovih pratilaca, a neko je pomenuo i demona lično.

Međutim, ne gledaju baš svi blagonaklono na njegova radikalna hrišćanska propovjedanja.

Tako je u Sidneju, prije nego što je čovjeku u kolicima rekao da “Bog želi da ga dodirne, a on ne dozvoljava”, govorio o nekim “opštim” problemima: ljudi, smatra on, utjehu traže “na dnu čaše, na dnu plastične kese, guraju bijeli prah u nos”.

Foto: Torch Of Christ Ministries/Youtube Screenshot

– Bio sam na obe strane – kaže Bler, indirektno priznajući upotrebu ne samo alkohola, već i droga, a dok osuđuje konzumerizam, nosi majicu poznatog sportskog brenda.

Osim u Australiji, bijes građana izazvao je i u Engleskoj, gdje je čak reagovala i policija, kada je svojim govorom uznemiravao putnike u londoskom vozu.

Činjenica je da bi u Srbiji, zbog vikanja u Knez Mihailovoj, mogao da dobije i prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira.

Prije posjete Mađarskoj i Srbiji bio je u Indiji, Keniji, Južnoj Africi, a u martu nam je bio u komšiluku, tačnije u Bugarskoj. Fotografije te posjete: favele, siromašni klinci i Filip Bler koji briše nos siromašnom djetetu, očigledno imaju za cilj da ilustruju njegovu ideju: on je taj koji ljudima donosi spas.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO