Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BUNDESTAG UBUDUĆE I NA SRPSKOM Zbog doseljenika informacije o njemačkom parlamentu na još 15 jezika

Svijet
Autor:

Foto: Wikipedia/Wikipedia

Njemački parlament proširio je svoju informacijsku ponudu. Ubuduće će temeljne informacije biti dostupne i na hrvatskom i srpskom jeziku. To je posljedica pojačanog doseljavanja u Njemačku.

Nakon engleskog, francuskog i arapskog, ubuduće će se na stranicama bundestag.de temeljne informacije o radu zastupnika, održavanju saveznih izbora za Bundestag, o načinu na koji se donose njemački zakoni, te o posjeti (obilasku) zgrade Rajhstaga moći pročitati i na još 15 jezika – među njima i na hrvatskom i srpskom.

Osim na ta dva jezika, Bundestag će informisati i na “bugarskom, kineskom, danskom, grčkom, italijanskom, holandskom, poljskom, portugalskom, rumunskom, ruskom, španskom, češkom i turskom”, stoji na internet stranici njemačkog parlamenta.

Osim što će zainteresovani korisnici internet usluga Bundestaga dobiti uvid u funkcionisanje njemačke parlamentarne demokratije, oni će moći da se informišu (i planiraju) posjetu zgradi Bundestaga koja je jedan od najposjećenijih ciljeva turista koji navrate u Berlin. Na pomenutim jezicima će ubuduće biti na raspolaganju i prigodne info-brošure.

– Ovom ponudom mi reagujemo na brojne želje naših gostiju – izjavio je predsjednik Bundestaga Volfgang Šojble. On je dodao kako se u inostranstvu veoma cijeni prije svega transparentnost njemačkog parlamenta.

A tu transparentnost je Bundestag demonstrirao i objavom kriterijuma na osnovu kojih je izabrano baš tih 15 “novih” jezika – radi se o “susjednim zemljama, najvećim grupama doseljenika i svjetskim jezicima”, objavio je Bundestag na svojoj veb-stranici.

S obzirom na to da Hrvatska i Srbija nisu susjedne zemlje, a ni zemlje u kojima se govore “svjetski jezici”, hrvatski i srpski su izabrani zato što su državljani te dvije zemlje među najbrojnijim doseljenicima u Njemačkoj.

Već godinama je iseljavanje hrvatskih državljana u Njemačku na konstantno visokom nivou – a nakon donošenja novog zakonskog paketa kojim se olakšava doseljavanje radne snage i iz zemalja koje nisu članice EU, stručnjaci u narednim godinama očekuju dodatni rast doseljavanja srpskih državljana.

U ovom trenutku u Njemačkoj, prema službenim podacima Savezne kancelarije za statistiku, živi 395.665 hrvatskih državljana, odnosno 231.230 osoba koje imaju pasoš Srbije.

(SEEbiz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO