Politika

Bunoza o sjedištu Apelacionog odjeljenja Suda BiH: Ispada da Banjaluka nije dovoljno BiH, a Istočno Sarajevo nije dovoljno Srpska

Ministar pravde BiH, Davor Bunoza, poručio je da bez obzira što još uvijek nije usvojen zakon o sudu, napravljen je veliki korak.

Davor Bunoza o Ustavnom sudu BiH
FOTO: SAVJET MINISTARA BIH

Raspravom oko sjedišta suda šaljemo jednu lošu poruku, da Banjaluka nije dovoljno Bosna i Hercegovina, a da Istočno Sarajevo nije dovoljno Republika Srpska. Ipak, najgoru poruku šaljemo sucima, smatrajući da je za njihov rad presudno u kojem gradu će biti njihovo radno mjesto rekao je Bunuza za Bljesak.

On dodaje da je Prijedlog ovog zakona zapravo završen.

– Više od 12 godina radimo na ovom zakonu. Nažalost, ne postoji konsenzus oko sjedišta drugostepenog suda, odnosno apelacionog odjeljenja Suda BiH. Ali držim bitnim napomenuti da ne postoji EU direktiva, ili međunarodni standard koji bi dao smjernice gdje treba biti sjedište drugostepenog suda. U Savjetu ministara BiH smo načelno saglasni da sjedište prvostepenog i drugostepenog suda ne budu u istom entitetu – ističe on.

Govoreći o tome da je BiH dobila zeleno svjetlo za početak otvaranja pregovora za pristupanje Evropskoj uniji, ministar pravde BiH kaže da BiH nije progledano kroz prste.

Pročitajte još

Bunoza kaže kako su u Savjetu ministara svjesni prilike koja se otvorila pred BiH ali i da je svaka zemlja, prilikom pridruživanja Evropskoj uniji, imala isti problem –  pravosuđe i vladavina prava.

– U Savjetu ministara BiH dijalogom, razgovorom, nastojimo doći do najboljih rješenja. Doista pravimo nekad i teške kompromise, ali kompromise koji  ne idu na štetu države Bosne i Hercegovine, entiteta, ali i konstitutivnih naroda i ostalih građana – kaže on.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu