Društvo

"Čak i obdukcija pokaže dobre rezultate" Poznat mogući uzrok smrti djeteta iz vrtića, čeka se ispitivanje

Dijete staro godinu dana preminulo je juče u vrtiću na Novom Beogradu, a mogući uzrok je sindrom iznenadne smrti koji se javlja kod djece do godinu dana.

beogradski vrtić u kojem je umrlo dijete
FOTO: RINGIER

O slučaju je obavješteno Više javno tužilaštvo, a prema nezvaničnim informacijama, tijelo djeteta će biti poslato na obdukciju, kako bi bio utvrđen tačan uzrok smrti.

Pedijatar dr Saša Milićević govoreći u “Jutro na Blic” kaže da će se tek ispitivanjem utvrditi šta je uzrok smrti djeteta iz novobeogradskog vrtića. Naveo je da postoji mogućnost da je u pitanju sindrom iznenadne smrti, što je jedna od najtraumatičnijih situacija u medicini.

– Sindrom iznenadne smrti javlja se kod odojčadi, do godinu dana i kod djece od godinu do 3 godine. To se događa svuda. Obično se javlja kod muške djece, češće se javlja kod djece koja su ranije rođena, kod djece koja su imale malu težinu na rođenju, dakle ispod 2,5 kg. Zatim događa se kod djece koja su majke u trudnoći pušile 10 cigareta, što za 4 puta povećava šansu za sindrom iznenadne smrti ili kako se nešto zove smrt djeteta u kolevci, odnosno smrt djeteta u krevetu – kaže dr Saša Milićević.

Ne postoji nijedan simptom koji bi mogao da ukaže na iznenadnu smrt

Problematično je to što ne postoji nijedan simptom koji bi mogao da ukaže da će se ovakva tragedija dogoditi.

Saša Milićević
FOTO: BLIC TV/SCREENSHOT

– Ne postoji nijedan znak da li bi neko dijete moglo imati iznenadnu smrt. Čak i obdukcija pokaže dobre analize. Smatra se da je u najvećem broju slučajeva nezrelost tog respiratornog, odnosno disajnog sistema kod deteta. Zatim da postoje različiti metabolički poremećaji, da postoji poremećaj ritma rada srca kod djece koja su, nažalost, tako završena – kaže dr Milićević.

Pročitajte još

Ističe da je najveća tragedija kod ovakvih slučajeva i to što se oni ne mogu sprečiti nikako.

– Jedna od preventivnih mjera je da beba spava na tvrdoj podlozi, da ne spava na stomaku, da nema puno igračaka, ni plišanih, da nema puno jastučića jer to može da ometa disanje. Djeca ne treba da spavaju sa roditeljima, pogotovo ako roditelji koriste sedative, ako su alkoholisani ili ako su previše umorni. Beba treba da spava pored, u svom krevecu, pored roditelja – ističe dr Milićević.

Ističe da je veoma važno ni da ne bude topla prostorija, dijete ne smije da bude pretopljeno i veoma je važno da mu organi za disanje budu potpuno slobodni.

Kako kaže, kroz svoje medicinsko iskustvo više puta se susretao sa ovakvim situacijama.

Saša Milićević
FOTO: BLIC TV/SCREENSHOT

– Zaista je dramatično i za sestre i za ljekare, naravno i za roditelje, jer dovede dijete koje je bilo apsolutno zdravo. Ovo, recimo, ne obuhvata smrt djeteta koji je imalo srčanu manu ili imalo neko drugo oboljenje, gdje smo znali i roditelji znali. Na primjer, kažu da je imalo srčanu manu i, nažalost, preminulo. Ovo su potpuno zdrava djeca koji iz nekog razloga prestanu da dišu. Tako da su to, zaista dramatične i teške situacije – kaže dr Milićević.

Dječak iznenada preminuo dok je spavao u vrtiću

Podsjećamo, dječak je, dok je boravio u vrtiću na Novom Beogradu, spavao, probudio se i počeo da povraća. Nakon toga je preminuo. Naloženi su obdukcija i toksikološke analize. O slučaju je obavješteno Više javno tužilaštvo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije