Hronika

Čapljinka Izabela Stojak pronevjerila gotovo 89.000 KM: Umjesto polaganja na banku, pazar zadržavala za sebe

Opštinski sud u Čapljini u cjelosti je potvrdio optužnicu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona protiv Izabele Stojak (48) iz Čapljine i to zbog osnovane sumnje da je počinila produženo krivično djelo Pronevjera u službi.

NOVAC , KONVERTIBILNE MARKE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema optužnici, Stojak se na teret stavlja da je kao poslovođa za benzinske pumpe, jednu u Čapljini te dvije u Stocu kompanije pronevjerila sa 88.848, 80 KM.

Stojak se tereti da je u periodu od 1.januara do 7. septembra 2021. godine, sa pumpi, kao jedina ovlaštena, preuzimala novac od prometa, a umjesto polaganja na banku, pazare je zadržavala za sebe.

– Sumnjiči se da je prisvojila tuđi novac koji joj je povjeren kroz ovlaštenje i dužnost i rad kao poslovođe navedenih benzinskih pumpi u iznosu od 88.848,80 KM.  Na taj način sebi je pribavila protupravnu imovinsku korist, što predstavlja iznos novca u visini utvrđenog manjka, a koji je sukcesivno prisvajala od ukupnog prometa poslovanja. Tim radnjama je prouzrokovala štetu pravnoj osobi TIOIL d.o.o. Vitez u vidu nastalog manjka novca – naveli su, između ostalog, iz Tužilaštva HNK.

Pročitajte još

Takođe, dodali su da je Tužilaštvo HNK, u skladu sa Zakonom, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optužene.

Opštinski sud u Čapljini je za 26. septembar 2023. godine zakazao ročište za izjašnjenje o krivici optužene, piše Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije