Politika

Čavić isprozivao njemačkog poslanika Adisa Ahmetovića "On je izlobirao probošnjačku deklaraciju u Bundestagu"

Predsjednik NDP, Dragan Čavić, na sjednici Narodne skupštine je izjavio da treba razgovarati o uzrocima zbog kojih je srpski član Predsjedništva BiH, Miliorad Dodik, glasao protiv agremana za njemačkog ambasadora u BiH.

Čavić isprozivao njemačkog poslanika Adisa Ahmetovića "On je izlobirao probošnjačku deklaraciju u Bundestagu"
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Čavić je pred poslanicima pročitao, kako kaže, ključne, problematične dijelove deklaracije njemačkog Bundestaga koja je, kako i Dodik reče, jedan od razloga za rampu njemačkom ambasadoru.

Pročitajte još

Čavić je optužio poslanika u Bundestagu Adisa Ahmetovića da je lobiranjem uticao na donošenje ovakve deklaracije, dok je njegov kolega poslanik SPD, Josip Juratović, tražio izmjene deklaracije i zbog toga dobio prijetnje smrću.

– Radi se o probošnjačkoj deklaraciji. Najžalosnije je da je potvrđena od strane Bundestaga. Najzaslužniji za to da se deklaraciji pridruži i CDU jeste Mihail Brant iz pokrajine Hesen. Koji je studirao u Sarajevu i u biografiji mu piše da govori „bosanski jezik“. Narodna skupština mora otvoriti na ovu deklaraciju jer ona predstavlja osnovu za djelovanje njemačkih predstavnika u BiH – tvrdi Čavić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu