Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ČEKA IH DUGA NJIVA Nema predaha, i na plus 35 poljoprivrednici misle samo na ZIMU

Društvo
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srbija

Dok na ovim vrućinama i plus 35 stepeni većina razmišlja o plaži i moru, srebrenički poljoprivrednici misle samo na zimu. Žure da, dok je lijepog vremena, pokose, osuše i pokupe travu te tako osiguraju dovoljno hrane za stoku za narednu zimu.

Sve raspoložive kosilice, freze, balirke, traktori i radna snaga ovih su dana od jutra do mraka na njivama i opet ih nema dovoljno za sve livade.

Stoga su vlasnici mašina podijelili područja, tako da se bez konkurencije zna u koja sela idu mašine.

Izeta Rizvanovića (54) iz Glogove kod Bratunca ekipa Avaza zatekla je u Gostilju, nadomak Srebrenice, na livadi Muamera Sandžića. Kaže da je skupio 200 bala sijena i do kraja dana ima još tri parcele da uredi.

U rodnu Glogovu vratio se još 2001. godine, nabavio je potrebnu mehanizaciju, bavi se poljoprivredom i stočarstvom. U sezoni, kaže, može zaraditi kao da je u inostranstvu.

Lijepo se zaradi

– Od kada se bavim ovim poslom, nijednog trenutka nisam razmišljao napustiti selo i otići negdje van granica BiH. Ko ima lijepo imanje, potrebnu mehanizaciju, i ovdje može lijepo zaraditi i živjeti – priča Rizvanović, dodajući da nema vremena za razgovor i fotografisanje, jer ga čeka druga njiva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO