Politika

Čeka li ih neki novi Goli otok: Dodikov zakon o neprijateljima Srpske pun nepoznanica

Famozni spisak „državnih neprijatelja“ iz 2014. godine, koji je napravio izvjesni Stefan Karganović, mogao bi 10 godina kasnije da postane zvanični spisak neprijatelja Srpske kojima će se suditi po sili zakona.

Milorad Dodik
FOTO: SRNA

Ostaje još nejasno kakva kazna čeka neprijatelje Srpske neki novi „Goli otok“, oduzimanje imovine, protjerivanje iz Srpske ili nešto četvrto.

Na ovaj odgovor vjerovatno nećemo dugo čekati, bar sudeći po najavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je javno obznanio da će „u narednim danima predložiti uvođenje zakona kojim će biti stvoreno pravo za proglašavanje neprijatelja Republike Srpske“.

– Da budu zapisani u istoriji kao neprijatelji srpskog naroda i Republike Srpske i Ustava BiH – rekao je Dodik.

Spisak državnih neprijatelja iz 2014.

On nije otkrivao druge detalje, a u javnosti se već pokrenula rasprava šta je pozadina ove najave, odnosno da li će ovaj zakon poslužiti kao još jedno sredstvo za obračun sa neistomišljenicima u Srpskoj s obzirom na činjenicu da su „izdajnici“ i „strani plaćenici“ već godinama dio vokabulara u Republici Srpskoj. 

Priča o izdajnicima i stranim plaćenicima poteže se skoro svakodnevno, odnosno svaki put kada neko počne kritikovati institucije Republike Srpske, a 2014. godine SNSD je objavio famozni spisak „državnih neprijatelja” na kojem su se našli pojedini mediji, analitičari, blogeri, nevladine organizacije i pojedinci, pa čak i Udruženje veterana RS. 

Spisak je prethodno objavljen u knjizi pod nazivom „Rušenje Republike Srpske – Teorija i tehnologija prevrata“, a napisao ga je izvjesni Stefan Karganović.

Stefan Karganović
FOTO: BN TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je u tekstu „kako se priprema puč” naveo spisak subverzivnih elemanata u Republici Srpskoj.

– U Republici Srpskoj se već nekoliko godina formira infrastruktura lažnih nevladinih organizacija, sa zadatkom da budu u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka – napisao je Karganović kriterijume pomoću kojih je napravio spisak.

Pojedini mediji i nevladine organizacije koje su se našle na famoznom spisku tada su tužile Karganovića, koji je bio direktor „istorijskog projekta Srebrenica“, te su pet godina kasnije i dobili taj sudski spor.

Karganović je, međutim, u međuvremenu pobjegao iz BiH zbog utaje teške preko 100.000 KM, za koliko je oštećena Republika Srpska.

Ko će praviti novi spisak neprijatelja?

Ko će dospjeti na famozni spisak „državnih neprijatelja“ ovaj put i ko će taj spisak praviti, ostaje da se vidi kada zakon zaživi.

A upravo taj famozni zakon enigma je čak i za pravnike. Bivše sudije i tužioci sa kojima smo razgovarali ističu da uopšte ne znaju kako predsjednik Republike zamišlja donijeti navedeni zakon i kako misli dokazati da je neko neprijatelj Srpske.

Ističu da ih ta najava vraća u vrijeme nakon Drugog svjetskog rata kada su se jugoslovenske vlasti obračunavale s narodnim neprijateljima.

– Poslije Drugog svjetskog rata postojali su zakoni gdje se sudilo pripadnicima ustaških, četničkih i sličnih pokreta. „U ime naroda, osuđujem te kao narodnog neprijatelja“, glasila bi presuda pa im je oduzimana imovina, slani su na robiju ili čak strijeljani – rekao je jedan od iskusnih pravnika, koji nije želio javno da govori o najavljenom zakonu.

Pročitajte još

Ističe kako ne vjeruje da tako nešto postoji više igdje u svijetu. Dodaje da mu nije jasno kako će se utvrđivati ko je neprijatelj i ko će to utvrđivati.

Pravnici pojašnjavaju da postoji posebna glava u Krivičnom zakoniku RS (XXII) kojim se štiti Srpska i njeno ustavno uređenje.

Zakonom su tako predviđene kazne za povredu ugleda Srpske, podrivanje Srpske, pomaganje neprijatelju, služenju u neprijateljskoj vojsci, diverziju, špijunažu, sabotažu i slično.

– Dakle, riječ je o krivičnim djelima protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Republike Srpske, kojima su obuhvaćene sve krivično-pravne radnje kojima se štiti RS. Ne vidim smisao toga da se sad izmišlja neki novi zakon kada je ovim sve regulisano, a ako želite nekog proglasiti nepoželjnim u RS, i za to imate brojne mehanizme – poručuju pravnici s kojima smo razgovarali.

Obračun sa neistomišljenicima

Politčka analitičarka Tanja Topić, koja je i sama često bila predmet optužbi od strane aktuelne vlasti u Srpskoj da je „strani plaćenik“ i „izdajnik“, ističe da je vrlo nejasno ko će i na koji način precizno utvrditi, odnosno staviti u zakonski okvir određenje neprijatelja.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ko je mjerodavan da utvrđuje ko je neprijatelj, a ko patriota? Godinama postoje famozne liste rušitelja Srpske. Ako je neko neprijatelj i rušitelj ustavnog poretka, to je krivično djelo i postoji zakon na osnovu kojeg se ta osoba/osobe mogu osuditi. Ali, šta znači neprijatelj? Šta će uraditi s vama? Hoće li se praviti registar neprijatelja? Hoće li se stvarati neka vrsta nekog novog Golog otoka – pita Topićeva.

Dodaje da obračun sa neistomišljenicima u Srpskoj traje već godinama od strane aktuelne vlasti, te pita da li najavljeni zakon znači i konačni obračun sa svima koji misle drugačije.

– Ovo je još samo jedna potvrda da što jedan čovjek naumi u ovome društvu ostali moraju to samo da realizuju. Da li postoji glas razuma koji bi rekao da je takva stvar ortodoksna glupost? Bojim se da ne postoji – poručuje Topićeva.

Progon

Nakon predlaganja anticivilizacijskog zakona o kriminalizaciji klevete, najavljeno je i donošenje zakona koji će omogućiti proglašavanje, odnosno kreiranje liste neprijatelja Srpske, poručio je predsjednik SDS Milan Miličević.

On kaže da se ovdje radi o tome da će ono što se eventualno ne postigne kriminalizacijom klevete vjerovatno biti nadograđeno novim zakonom koji je u najavi. Miličević smatra da ako bi takav zakon u jednom trenutku zaista stupio na snagu, kao neprijatelj Srpske bio bi označen svako ko se ne uklapa u vladajuću matricu SNSD razmišljanja ili ne želi da se pokori narativu i politici te partije. Smatra da će takve pojedince ili grupe vlast progoniti kao državne neprijatelje, odvoditi na ispitivanja i maltretiranja – baš kao što je to bio slučaj u nekim totalitarnim sistemima prošlog vijeka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije