Gradovi

ČEKA SE ODGOVOR MINISTARSTVA Sovilj: Potrebno povećati kapacitete kovid odjeljenja

Gradski štab za vanredne situacije Prijedor i lokalna Bolnica "Doktor Mladen Stojanović" u dva navrata uputili su dopis Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske sa prijedlozima za povećanje kapaciteta kovid odjeljenja.

ČEKA SE ODGOVOR MINISTARSTVA Sovilj: Potrebno povećati kapacitete kovid odjeljenja
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Jedan prijedlog je nadogradnja jednog sprata na zgradi psihijatrije, koja je sada u funkciji kovid odjeljenja i za koju bi još bila potrebna izgradnja aneksa koji bi omogućio toplu vezu sa centralnim objektom bolnice, a drugi je da se stara bolnica stavi na raspolaganje bolnici za potrebe liječenja kovida, a da se za lica koja sada koriste taj smještaj u sastavu Doma za starija lica Prijedor obezbijedi drugi, adekvatan smještaj – rekao je v.d. direktora prijedorske bolnice Mirko Sovilj.

Sovilj je podsjetio da je Vlada Republike Srpske na prijedlog Ministarstva zdravlja Srpske odlučila da se izvrši rekonstrukcija stare hirurgije u Banjaluci i da je planirano da to bude za potrebe kovid bolnice za regije Banjaluka, Prijedor i Gradiška.

– To je razlog zbog kojeg Ministarstvo zdravlja Srpske od nas ne traži da obezbijedimo dodatno proširenje kapaciteta kovida 19. Cilj je da se ustanove rasterete i da mogu raditi redovno, što je u redu. Ali, ako dođemo do masovnog obolijevanja, onda ćemo mi biti u problemu, u nas će se gledati i tražiće se brza rješenja – naveo je Sovilj.

Štab i Bolnica su zahtjeve za iznalaženje mogućnosti za proširenje kapaciteta kovid odjeljenja u Prijedoru uputili Ministarstvu, kako bi se u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja slučajeva omogućio smještaj i liječenje oboljelih.

Pročitajte još

– Mi nismo dobili zvaničan odgovor i ja ću insistirati na zvaničnom odgovoru jer, očito je da je virus nepredvidiv – rekao je Sovilj.

Prijedorska Bolnica od početka prošlog mjeseca krenula je sa većim obimom rada i u dijagnostici, i u prijemu i u konsultativno-specijalističkim uslugama, nakon što je duže vrijeme radila u režimu prijema samo hitnih stanja.

Dvije ambulante za potrebe pacijenata sa sumnjom na virus korona zabilježile su 1.700 pacijenata, a na kovid odjeljenje od početka epidemije primljeno je 214 pacijenata.

Od početka epidemije, u proteklih sedam mjeseci registrovano je 296 lica pozitivnih na virus korona iz Prijedora, od kojih samo u ovom mjesecu 54.