Društvo

“Čeka se odluka sa nivoa BiH” Ministri Čubrilović i Vesić o aerodromu u Trebinju

Intenzivno se provode neophodne aktivnosti i procedure za projekat izgradnje aerodroma u Trebinju, kao objekta od strateškog značaja za Republiku Srpsku i Republiku Srbiju, poručeno je sa današnjeg zajedničkog sastanka resornih ministara Srpske i Srbije.

“Čeka se odluka sa nivoa BiH” Ministri Čubrilović i Vesić o aerodromu u Trebinju
FOTO: VLADA RS

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je u Banjaluci sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem o mnogim temama, a što se tiče dugonajavljivanog aerodroma u Trebinju navedeno je da se za “naredne korake čeka odluka sa nivoa BiH potpisivanje Memoranduma o razumijevanju na izgradnji aerodroma između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije”.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti povećanja broja letova na relaciji Beograd-Banjaluka-Beograd.

Pročitajte još

Ministri Čubrilović i Vesić konstatovali su da Republika Srpska i Srbija nikada nisu imali bolju saradnju kada je riječ o saobraćajnoj povezanosti, podsjetivši da Srbija gradi dva  autoputa i dvije brze saobraćajnice prema Republici Srpskoj.

– Izuzetno smo ponosni na to što imamo četiri saobraćajne veze između Srbije i Republike Srpske. Prva je dionica autoputa Sremska Rača-Кuzmin, dužine 18 kilometara, kao i most preko Save koji je potpuno završen. Gradi se i autoput Ruma-Šabac, te se nastavlja sa brzom saobraćajnicom do Loznice, sa dva kraka prema Srpskoj preko Badovinaca i Šepka kod Zvornika, što je još jedna veza sa BiH i Republikom Srpskom. Završava se autoput do Požege odakle će se jednim auto-putem ići prema Dugoj Poljani i Crnoj Gori, dok će drugi autoput voditi prema Кotromanu, odnosno Višegradu – rekao je ministar Vesić.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je da su infrastrukturni projekti izuzetno važni za regionalno povezivanje, te da Republika Srpska sa svoje strane čini sve da poveže Srbiju sa Srpskom što kvalitetnijom putnom infrastrukturom.

– Republika Srpska je opredijeljena da širi mrežu auto-puteva, a regionalno saobraćajno povezivanje je jedan od prioriteta Vlade Republike Srpske. Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo je kapitalan projekat, koji će ubrzati i pomoći unapređenju putne infrastrukture i komunikacije, ali i privrednog razvoja. Uvjereni smo da će projekti biti završeni u predviđenom roku – rekao je on.

Na sastanku je istaknuto da će se raditi i rekonstrukcija željezničke pruge Beograd-Ruma-Zvornik-Doboj-Sarajevo, u saradnji sa „Željeznicama Republike Srpske“, „Željeznicama Federacije BiH“ i „Željeznicama Srbije“.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije