Hronika

"Češljali" su sve, od podruma do potkrovlja: Detaljan pretres kuće porodice Rađen u Banjaluci u slučaju "David Dragičević"

Pretres koji je rađen u kući Đorđa Rađena u Banjaluci izvršili su službenici Federalne uprave policije i Agencije za istrage i zaštitu BiH, dok su pripadnici MUP Republike Srpske bili prisutni samo kao obezbjeđenje na licu mjesta, rekao je Dragan Stupar, advokat porodice Rađen.

"Češljali" su sve, od podruma do potkrovlja: Detaljan pretres kuće porodice Rađen u Banjaluci u slučaju "David Dragičević"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On kaže da se radilo o jednom o najdetaljnijih pretresa kojima je tokom karijere prisustvovao.

– Tako nešto nisam vidio godinama. Urađen je detaljan pretres i prečešljano je sve od podruma do potkrovlja kuće. Izuzete su određene stvari na kojima bi se eventualno mogli nalaziti neki DNK tragovi i slično. Dakle sprovedene su neke radnje koje MUP RS i OJT Banjaluka, tokom svoje istrage, nisu uradili – rekao je Stupar za UNA TV.

On kaže da je pretres trajao gotovo do ponoći.

Pročitajte još

– Niko od članova porodice nema status osumnjičenog, niti bilo kakav status. Tužilaštvo BiH i policijski službenici realizovali su naredbu Suda BiH koju su uručili ukućanima. Iz kuće su izuzeli određene predmete i za to su izdali potvrdu. Privremeno su oduzeti telefoni od svih ukućana, laptop, računari, kao i neki drugi predmeti – istakao je Stupar.

Naglasio je da su od svih ukućana, pa i od Rađenovog oca, bake i majke, izuzeti otisci prstiju, a traženi su i nesporni DNK tragovi.

– Pretpostavljam da istražioci rade sada sve što ranije nije urađeno, kao recimo saslušanje bake i majke. Koliko sam upoznat i prije ovoga su sprovođene određene istražne radnje i pretresi na lokacijama koje si nikada ranije tokom istrage nisu pominjale – naglasio je Stupar.

Podsjetimo, pretres je izvršen juče u kući porodice Rađen, koja je u noći nestanka Davida Dragičevića 18. marta 2018. godine navodno opljačkana.

Nakon pronalaska Davidovog tijela u džepovima njegovih hlača pronađeni su određeni predmeti, koji su nestali iz Rađenove kuće. PU Banjaluka Dragičevićeva je dovodila u vezu sa tom krađom, što zvanično nikada nije dokazano. Uviđaj u kući nije urađen na vrijeme, već naknadno kada je “mjesto zločina” bilo izmijenjeno.

Kritične noći nadzorne kamere su snimile kako jedna osoba ulazi u dvorište Rađenove kuće u 2.25 časa. Par minuta kasnije u kuću ulaze Rađen i njegov brat. Više od pola sata nije zabilježeno kretanje, da bi se u 3.42 časa na snimku vidjela jedna osoba kako izlazi iz dvorišta.

U policiji su navodili da je riječ o Davidu Dragičeviću, što se na snimcima ne može jasno vidjeti. Istragu u slučaju “Dragičević” tri godine je vodilo OJT Banjaluka i Tužilaštvo BiH je u aprilu 2021. preuzelo istragu u predmetu “Dragičević” od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, ali i Republičkog javnog tužilaštva RS. Kako je tada navedeno jedna se istraga odnosi na Davidovu smrt, a druga na službene osobe koje su bile uključene u rad na tom predmetu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije