Svijet

Četiri poznata ostrva su najugroženija: Uragan Beril stiže, meteorolozi upozoravaju da je "ekstremno opasan"

Ostrva, koja pripadaju Karibima, pripremaju se za dolazak moćnog i potencijalno smrtonosnog uragana Beril, prvog u ovoj sezoni.

Dominikana
FOTO: DEZALB/PIXABAY

Meteorolozi upozoravaju da je Beril “ekstremno opasan” i da bi mogao da se razvije u uragan četvrte kategorije sa brzinom vjetra od 250 kilometara na sat i da izazove talase do tri metra visine.

Kako je preneo BBC, očekuje se da će Beril nastaviti da jača dok se između ostalog bude približavao Barbadosu, Dominikani, Grenadi i Martiniku.

-Vrlo se rijetko viđa da da se oluja ovako brzo razvije u uragan tako rako na početku sezone u ovom djelu Atnalntskog okeana. Nekoliko ostrva u Donjim Antilima suočeno je sa rizikom od gubitka života, kao i imovine – rekao je Aleks Silva, vodeći meteorolog za uragane na “AccuWeather”.

Pročitajte još

Žitelji država u regionu se pripremaju za dolazak nevremena, zakivaju se prozori, kupuju se kanisteri sa gorivom i pazare se namirnice, prije svega hrana i voda.

Premijer Barbadosa apelovao je na žitelje da pripaze na svoje prijatelje, porodicu i susjede kada dođe do udara uragana. Meteorolozi navode da je uragan nastao od tropske oluje Beril koja se formirala u petak uveče, kao i da ga već prate vetrovi brzine od 210 kilometara na sat.

Tropska oluja Alberto koja je pogodila sjeveroistok Meksika 20. juna usmrtila je četiri osoba. Sezona uragana traje od 1. juna do 30. novembra. Predviđa se da će ovo biti jedna od najgorih i da se očekuje do 25 tropskih oluja, od kojih bi više od sedam moglo da se razvije u uragane iznad treće kategorije.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu