Biznis

CIJENA STALNO RASTE Ovo je najcjenjeniji metal na svijetu, PET PUTA skuplji od zlata

Ekstremno rijedak metal rodijum nastavio je svoj višegodišnji rast vrijednosti dosegnuvši 32 posto što je najveća vrijednost od 2008. godine.

CIJENA STALNO RASTE Ovo je najcjenjeniji metal na svijetu, PET PUTA skuplji od zlata
Foto: Shutterstock

Metal koji se uglavnom koristi u autokatalizatorima u protekle četiri godine je “skočio” 12 puta nadmašivši sve glavne robe zbog povećane potražnje u automobilskom sektoru.

Rodijum je podložan ludoj nestabilnosti – rekao je šef za analizu i razvoj marketinga u ruskom “Norlisk Nickel” Anton berlin za Blumberg.

Ova ruska kompanija iskopa oko 10 posto rodija. Pooštreni standardi emisija automobilskih vozila takođe su pokrenuli rast cijena. Metal je u petak dostigao vrijednost od 8.000 dolara po uncu, tvrdi hemijska kompanija “Johnson Matthey”. Neki robni analitičari i trgovci kažu da bi metal mogao nadmašiti rekordnih 10.000 američkih dolara 2008. godine.

– Glavni pokretač od početka januara bila je fizička potražnja iz Azije koja bi mogla biti povezana s automobilskim sektorom. Kupovina je pokrenula dodatnu kupovinu i na neuređenom tržištu efekat je bio ogroman, s kretanjem cijena koje se vide možda svakih 10 godina – rekao je trgovac rafinerije “Heraeus Holding” Andreas Danijel.

Mnogo je teže investirati u rodijum nego u druge plemenite metale dok se s njim ne trguje na berzi. Smatra se da je tržište rodijuma vrlo ograničeno s većinom ugovora sklopljenih između dobavljača i industrijskih korisnika.

Rodijum koji se iskopava kao nusprodukt platine i nikla, najskuplji je metal. Kako precizira Raša Tudej, jedna tona zemljine kore sadrži 0,001 gram ovog metala. Rodijum ima visoku tačku topljenja i nevjerovatnu otpornost na koroziju. Najčešče se koristi svog odsjaja u predmeti poput ogledala, reflektora i nakita. U automobilskoj industriji se koristi kao ključni sastojak za katalitičke pretvarače, ali i iza dizelske i plinske motore. Najveći proizvođači su Južna Afrika, Rusija i Kanada.

(Klix)