Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

CIJENA STALNO RASTE Ovo je najcjenjeniji metal na svijetu, PET PUTA skuplji od zlata

Biznis
Autor:

Foto: Shutterstock

Ekstremno rijedak metal rodijum nastavio je svoj višegodišnji rast vrijednosti dosegnuvši 32 posto što je najveća vrijednost od 2008. godine.

Metal koji se uglavnom koristi u autokatalizatorima u protekle četiri godine je “skočio” 12 puta nadmašivši sve glavne robe zbog povećane potražnje u automobilskom sektoru.

– Rodijum je podložan ludoj nestabilnosti – rekao je šef za analizu i razvoj marketinga u ruskom “Norlisk Nickel” Anton berlin za Blumberg.

Ova ruska kompanija iskopa oko 10 posto rodija. Pooštreni standardi emisija automobilskih vozila takođe su pokrenuli rast cijena. Metal je u petak dostigao vrijednost od 8.000 dolara po uncu, tvrdi hemijska kompanija “Johnson Matthey”. Neki robni analitičari i trgovci kažu da bi metal mogao nadmašiti rekordnih 10.000 američkih dolara 2008. godine.

– Glavni pokretač od početka januara bila je fizička potražnja iz Azije koja bi mogla biti povezana s automobilskim sektorom. Kupovina je pokrenula dodatnu kupovinu i na neuređenom tržištu efekat je bio ogroman, s kretanjem cijena koje se vide možda svakih 10 godina – rekao je trgovac rafinerije “Heraeus Holding” Andreas Danijel.

Mnogo je teže investirati u rodijum nego u druge plemenite metale dok se s njim ne trguje na berzi. Smatra se da je tržište rodijuma vrlo ograničeno s većinom ugovora sklopljenih između dobavljača i industrijskih korisnika.

Rodijum koji se iskopava kao nusprodukt platine i nikla, najskuplji je metal. Kako precizira Raša Tudej, jedna tona zemljine kore sadrži 0,001 gram ovog metala. Rodijum ima visoku tačku topljenja i nevjerovatnu otpornost na koroziju. Najčešče se koristi svog odsjaja u predmeti poput ogledala, reflektora i nakita. U automobilskoj industriji se koristi kao ključni sastojak za katalitičke pretvarače, ali i iza dizelske i plinske motore. Najveći proizvođači su Južna Afrika, Rusija i Kanada.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO