Biznis

CIJENE NAFTE NA KORONA KLACKALICI "Crno zlato" ponovo ispod 43 dolara

Nafta je pala danas ispod 43 dolara za barel, jer je novi talas zaraza korona virusom podgrejao strahovanja da bi oporavak tražnje za gorivom mogao da stane, mada su cijene “crnog zlata” i dalje na putu da zabilježe nedjeljni dobitak usljed manje ponude i sve više signala oporavka ekonomija.

CIJENE NAFTE NA KORONA KLACKALICI "Crno zlato" ponovo ispod 43 dolara
Foto: Tannen Maury/EPA

Sjevernomorska sirova nafta brent oslabila je za 51 cent ili 1,2 odsto, na 42,63 dolara za barel na trgovanju u 9,23 časova po srednjoevropskom vremenu, a američka WTI nafta je pala za 56 centi ili 1,4 procenta, na 40,09 dolara po barelu, izvještava Rojters.

Oba referentna tipa nafte su u četvrtak ojačala za više od 2 odsto, podstaknuta snažnim podacima o otvorenim radnim mjestima u SAD u junu, kao i padom američkih zaliha nafte. Brent je stoga i dalje na putu da registruje rast na nedjeljnom nivou od preko pet odsto.

Podršku cijenama crnog zlata je ove nedjelje pružila i vijest o tome da je američka pionirska kompanija za proizvodnju nafte iz škriljaca, Česapik Enerdži, podnijela zahtjev za bankrot, što je podstaklo tržišna očekivanja da će ponuda dodatno opasti.

Tržišni akteri, međutim, imaju u vidu i podatak da su Sjedinjene Države juče prijavile više od 55.000 novih slučajeva korone, što je novi dnevni globalni rekord, a taj skok je potpirio zabrinutost da bi otvaranje radnih mjesta u zemlji moglo ponovo da ustukne.