Biznis

Cijene nafte porasle treću nedelju zaredom: Ovo je novi najviši nivo u posljednjih 10 mjeseci

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle nedelje, treću zaredom, pa su dostigle nove najviše nivoe u više od 10 mjeseci jer su najveći svjetski proizvođači odlučili zadržati smanjenu proizvodnju “crnog zlata”.

mašina za naftu
FOTO: CNBC INTERNATIONAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Cijena barela prošle nedelje na londonskoj berzi je porasla 3,6 odsto, na 93,93 dolara, novi najviši nivo od novembra prošle godine. Na američkom tržištu, pak, barel je poskupio 3,7 odsto, na 90,77 dolara, takođe novi najviši nivo u 10 mjeseci.

Rast cijena treću nedelju zaredom posljedica je odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje. Ti vodeći izvoznici smanjivaće isporuke do kraja ove godine za ukupno 1,3 miliona barela dnevno, prenose agencije.

Pročitajte još

Organizacija zemalja-izvoznica nafte OPEC i njeni saveznici već su ranije pomerili rok dogovora o smanjivanju snabdjevanja do kraja sledeće godine. Smanjenjem proizvodnje te zemlje nastoje da zadrže povećane cijene nafte, s obzirom na to da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Podršku cijenama prošle nedelje pružili su i novi makroekonomski pokazatelji iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte.

Pozitivno na cijene nafte utiču i špekulacije da američka centralna banka više neće povećavati kamatne stope i da će tamošnja ekonomija izbeći recesiju. Moguće je i da je Evropska centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa, piše Blic.

To znači da bi se nakon dugotrajnog usporavanja, rast američke i ekonomije eurozone mogao stabilizovati, što bi dovelo do stabilizacije potražnje za naftom.

Nakon rasta tri nedelje zaredom, cijene su nafte povećale dobitke od početka godine. Na londonskom tržištu, u odnosu na početak godine, cijena barela je u plusu oko 9,5, a na američkom oko 13 odsto.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije