Kultura

CIJENE SE KULTURA I UMJETNOST Grad Banjaluka sufinansirao 41 projekat iz ovih oblasti

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, uručio je danas ugovore o sufinansiranju 41 projekta iz oblasti kulture i umjetničkog stvaralaštva, za koje će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 166.000 KM.

CIJENE SE KULTURA I UMJETNOST Grad Banjaluka sufinansirao 41 projekat iz ovih oblasti
Foto: Grad Banjaluka

Radojičić je rekao da su projekti izabrani putem javnog poziva i da Grad Banjaluka nastoji da svake godine dobije dobre prijedloge projekata koji će biti od koristi za cijelu zajednicu.

Od ukupno 41 projekta koji su podržani, 19 je iz oblasti savremenog stvaralaštva i kreativne industrije, osam iz oblasti dječijeg stvaralaštva, sedam iz oblasti sporvođenja edukacije u kulturi, tri projekta iz oblasti amaterizma, dva iz decentralizacije kulture i po jedan za osobe sa invaliditetom i osjetiljive grupe obrazložio je Radojičić i podsjetio da je upravo kroz projektno finansiranje pokrenut i projekat „Sobe sjećanja na Petra Kočića“ koji je otvoren prije dva dana.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, Neven Stanić, naglasio je da resorno odjeljenje na svakom javnom pozivu ima sve više prijavljenih i zainetersovanih za projekte u kulutri.

Ove godine, imali smo 70 prijava, od kojih smo odabarali 41. To pokazuje da postoji dobra saradnja između Gradske uprave i civilnog sektora, a mi očekujemo da u nardnom periodu tu saradnju i ojačamo – izjavio je Stanić.

Nikolina Aničić iz udruženja „Centar za mame“, kazala je da Grad podržava njihov projekat „Kulturica 2019“ koji sprovode u saradnji sa Gradskim pozorištem „Jazavac“. Ona je dodala da se ove godine nastavlja taj projekat kroz koji je prošle godine prošlo oko 1.000 djece iz svih dijelova grada i koji su, između ostalog, naučili kako se ponašati u ustanovama kulture.

Sunčica Lončar iz „Kvarteta flaute flutete“, navela je da njihov projekat nosi naziv „Dani flaute“ kroz koji će biti organizovano niz muzičkih radionica i koncerata sa svim ljubiteljima flaute i muzike uopšte.