Politika

CIK ZAUSTAVLJA ŽIVOT U DOBOJU I SREBRENICI Neće da potvrde, ni da ponište rezultate izbora

Dođe mi investitor i pita kada će da bude održana sjednica Skupštine Grada, kada ćemo donijeti određene odluke. Mogu samo da mu kažem - kada se smiluje Centralna izborna komisija BiH.

CIK ZAUSTAVLJA ŽIVOT U DOBOJU I SREBRENICI Neće da potvrde, ni da ponište rezultate izbora
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ove riječi gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića na najbolji način oslikavaju situaciju u kojoj se nalazi ovaj grad, ali i opština Srebrenica jedine dvije lokalne zajednice u Srpskoj u kojima CIK BiH ni skoro 60 dana od zatvaranja birališta nije potvrdila rezultate lokalnih izbora. Nije ih ni poništila. Lokalne uprave i građani nalaze se ni na nebu, ni na zemlji – staroj vlasti je istekao mandat, nova još nije formirana, mnogi projekti stoje.

Sve liči na to da Doboj i Srebrenica polako postaju novi „slučajevi“ u BiH.

FOTO: YOUTUBE/CIK BIH/SCREENSHOT
FOTO: YOUTUBE/CIK BIH/SCREENSHOT
CIK BiH

Sve je počelo odmah poslije izbora, kada je opozicija u Doboju (SDS, PDP, DNS, SP…) počela da se žali na izborne prevare od strane SNSD. U Srebrenici je takođe priča o prevarama, naročiti s glasovima iz inostranstva, ali tamo u “ratu” nisu srpske partije, nego bošnjačke protiv srpskih.

CIK BiH je još 15. decembra 2020. donijela odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u BiH, a za Doboj i Srebrenicu su saopštili da će to isto uraditi „kada se za to steknu zakonski uslovi“. Kako onda, tako i danas, što je atmosfera idealna za raspredanje raznih teorija zavjere u BiH.

– Ne mogu moji odbornici da ne vjenčavaju ljude. Da li su ti brakovi sada ništavni zbog odluke CIK? Jer, na vjenčanju mora da bude matičar i jedan od odbornika iz starog saziva – nastavlja Jerinić, koji je bio gradonačelnik i u prošlom sazivu, a mandat je obnovio na izborima koji još nisu verifikovani.

FOTO: GRAD DOBOJ
FOTO: GRAD DOBOJ

Logično je pitanje da li u ovom trenutku uopšte može da donosi zakonite odluke, jer Izborni zakon BiH kaže da mandat traje četiri godine.

– Svim načelnicima je mandat istekao u oktobru 2020. CIK je mogla tada da prolongira lokalne izbore 30 dana, nikako 45, a oni su to uradili. Tih 15 dana su dali tumačenje da nekako premoštavamo, iako smo i tada bili svi razvlašćeni. U istom smo statusu bili tada u kakvom sam ja sada zbog odluke CIK. Oni snose odgovornost za ovakvo stanje. Šteta je nemjerljiva. Imamo projekte koje treba da završavamo, koridor 5C, rekonstrukcija pruge Doboj – Šamac, izgradnja bolnice, kružnih tokova… Ali, sve je stalo, jer čekamo da se ovo nekako riješi. Da ponište rezultate izbora, ili da ih potvrde. Nama je svejedno, opet ćemo da pobijedimo! Rok u Izbornom zakonu je bio 30 dana. Takođe, Zakon o upravnom postupku je decidan, rok je dva mjeseca. On ističe, a CIK nije donijela nikakvu odluku. Zarobili su 70.000 građana – kaže Jerinić.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, i riječima mnogih u SNSD, ovaj problem ima političku pozadinu, gdje konce, navodno, vuku SDS i PDP.

– Međutim, oni neće da shvate da CIK ne može da pravi SDS i PDP u Doboju. Ovdje ni SDS ni PDP nemaju ni stranku, ni odbornike. Imaju povjerenike. Imali su nepotpune liste. Oni misle da neko iz Sarajeva njima može da donese rezultat u Doboju – tvrdi Jerinić.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, slično kao parlamentarka SNSD iz Doboja Sanja Vulić, najavljuje krivičnu prijavu protiv članova CIK. I Grujičić smatra da je po srijedi neka politička igra i ucjena „da se Srebrenicom obezbijede ustupci na drugoj strani“.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
Mladen Grujičić

– Mi smo automatski na privremenom finansiranju, što nam otežava posao iz razloga što budžet nije prilagođen potrebama u ovoj godini. Niti imamo kakvu informaciju šta možemo da radimo, dokle možemo ovako, šta možemo potpisivati – kaže Grujičić.

Generalni sekretar SDS Zoran Latinović smatra da su Doboj i Srebrenica dva različita i odvojena slučaja. Kako kaže, u Doboju su na brojnim biralištima utvrđene izborne nepravilnosti, za razliku od Srebrenice, gdje je više „nacionalna priča“, bez dokaza o kršenju zakona.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
Zoran Latinović

– Sama činjenica da je na preko 20 mjesta u Doboju izlaznost bila veća od 99 procenata ukazuje da je provođen izborni inženjering, da su u odsustvu posmatrača opozicije postojali jednostranački birački odbori i sastav posmatrača. To je omogućilo da se bez prisustva birača ubacuju listići u kutije i zaokružuju preferencijali za pojedine kandidate. To je ismijavanje javnosti. SDS je poslala CIK čvrste materijalne dokaze o kršenju izbornog zakona, sa zahtjevom da ponište izbore i ponove ih u novom terminu. Takođe, treba utvrditi krivičnu odgovornost svih koji su kršili zakon – kaže Latinović za Srpskainfo.

Generalni sekretar PDP Milko Grmuša priznaje da ni njemu nije najjasnije šta se tačno dešava.

– Bilo je brojnih prigovora, prije svega u Doboju. Neko je morao da reaguje – CIK, tužilaštva, policija. Međutim, konkretne akcije nije bilo ni sa jedne strane. Niko ne zna šta konkretno sada treba da se uradi, što me plaši. Ako institucije, kojima je posao da razriješe takve situacije, ne reaguju, onda se šalje poruka građanima da one nisu dovoljno kredibilne – smatra Grmuša.

Za razliku od Latinovića, kaže da ne bi previše odvajao Doboj od Srebrenice, jer je „i tamo neko nekoga optužio da je činio protivpravne stvari“.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Milko Grmuša

– Ne znam kakvi su dokazi, ali ako su u obje sredine postojali navodi da nešto nije valjano, onda organi to treba da procesuiraju. Međutim, niti su procesuirali, niti je CIK donijela odluku o proglašenju izbora. To me pomalo zabrinjava, ali ne iznenađuje, jer je CIK od momenta kada je ušla u ovaj izborni proces ostavila mnogo prostora za različita tumačenja. To je njihova praksa u posljednjih 15 godina. Zapravo, CIK u kontinuitetu dovodi u pitanje legitimitet i ovih i nekih prethodnih izbora – kaže Grmuša.

Optužbe da PDP i SDS kontrolišu CIK smatra „izjavama političkih protivnika“, kojih je bilo i sa prošlim sastavom CIK BiH.

– Na taj način ne bih posmatrao stvari, nego da li ima izbornih rezultata ili nema. Imamo još primjera. U Istočnom Sarajevu se ne zna ko je tačno gradonačelnik u ovom trenutku. To su stvari koje su zanimljive kada gledate crtani film ili neku komediju, ali za ljude koji tu žive svaki dan to su ozbiljni problemi, koje niko ne želi da riješi – zaključuje Grmuša.

Kada bude, biće

Na naša pitanja dokle sve može da traje, iz CIK BiH su odgovorili da se još vode postupci po zaključcima CIK u vezi s eventualnim povredama izbornih pravila ili izbornih prava, te postupci eventualne odgovornosti članova izborne administracije u Srebrenici i Doboju.

Naglašavaju da je čak i Sud BiH potvrdio njihovu odluku o utvrđivanju izbornih rezultata bez Srebrenice i Doboja.

– Javnost će biti, kao i do sada, blagovremeno upoznata o svakoj novoj odluci CIK, koje će biti donesene kada se za to steknu uslovi. Svaka nova odluka CIK će biti, kao što je to i obaveza, zasnovana na zakonu i konkretno obrazložena – rekli su u CIK.

Prijavu koju je protiv članova CIK Tužilaštvu BiH podnijela Sanja Vulić, nisu željeli da komentarišu.