Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

CILJ 500 OPERACIJA GODIŠNJE Republika Srpska uskoro dobija prvu kardiohirurgiju (FOTO)

Društvo
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

U UKC RS predstavljena je najsavremenije urađen operacioni blok prve Kardiohururgije, što predstavlja veliki uspjeh koji će u konačnici doprinijeti poboljšanju i očuvanju zdravlja svakog stanovnika Srpske.

Nikola Šobot, načelnik Kardiohirurgije, poručio je da je ovo epohalni događaj za zdravstvo RS.

– Kardiohirurgija zbrinjava najteže pacijente, a naše sale su vrhunsku opremljene, na najvišem evropskom nivou. To smo postigli uz podršku Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, koji je lider u kardiohirurgiji. Imamo dvije vrhunski opremljene kardiohirurške sale, uz intenzivnu njegu i odjeljenje za prijem i zbrinjavanje pacijenata nakon operacija. Cilj nam je 500 operacija godišnje – naglašava Šobot.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Vlado Đajić, direktor UKC, naglasio je da će na Kardiohirurgiji uskoro krenuti operacije srca.

– U ime pacijenata i svih stanovnika Srpske, zahvaljujem se rukovodstvu RS i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, bez čije pomoći danas sigurno ne bismo imali jednu od najopremljenijih kardiohirurških sala u regionu, a i u većem dijelu Evrope. Zahvalio bih se i kolegama iz Srbije na onome što su dosad uradili za naše građane i za zaposlene u UKC – ističe Đajić.

Miodrag Perić, specijalista kardiohirurgije i upravnik Klinike za kardiohirurgiju Instituta Dedinje, kaže da je ovo nastavak saradnje sa UKC RS koja traje već decenijama.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Ovo je kruna te saradnje. Svi sa nestrplejnjem očekivali otvaranje Kardiohirurgije u RS, koju ona dugo vremena zaslužuje. Kardiohirurgija je nasušna potreba svake zemlje. Prvi put sam u ovim salama, i sve izgleda izvanredno. Preduslov je tu, timove ćemo obezbijediti, tako da je budućnost potpuno sigurna – poručuje Perić.

Siniša Jagodić, kardio-anesteziolog i načelnik Odjeljenja za anesteziju Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Instituta Dedinje, naglasio je da je oduševljen prostorim kapacitetima.

– Ovo je jedan od najljepših operacionim blokova u kojima sam bio, oprema je u potpunosti zadovoljavajuća. Mislim da će i najteže kardiohirurške procedure moći da se izvedu na bezbjedan način i da će ljudi moći da se vrate svom punom funkcionalnom kapacitetu – kaže Jagodić.

Boško Radomir, specijalista anesteziologije, kaže da se raduje saradnji sa kolegama iz Srbije.

– Oni će nam omogućiti da stvorimo naše timove, a naš cilj je da što prije počnemo sami da radimo – ističe Radomir.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO