Politika

Cilj i posljedice Inckovog poteza "Anticivilizacijska odluka, koja je dolila ulje na vatru"

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko bacio je rukavicu u lice Srbima i dolio ulje na vatru na ionako zagrijanu teritoriju BiH kada je donio odluku da se dopuni Krivični zakon BiH odlukom koja zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Cilj i posljedice Inckovog poteza "Anticivilizacijska odluka, koja je dolila ulje na vatru"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Politikolog Velizar Antić dodaje za Srpskainfo da je prije svega, odluka Valentina Incka da nametne dopunu zakona koja se odnosi na zabranu negiranja genocida jako pogrešna.

– Osnovni razlog zbog koga je donijeta je pomirenje naroda. U praksi će odluka dovesti do potpuno suprotnog efekta i teško sticano povjerenje i pomirenje naroda u prethodnih 25 godina će vratiti mnogo koraka unazad. Upravo će odluka doliti ulje na vatru i dodatno nas posvađati i udaljiti od pomirenja – ocijenio je Antić.

Kolonija

Dodaje da donositi odluke nametanjem poslije 25 godina postojanja ovakvog ustrojstva BiH govori da mi ne živimo u suverenoj zemlji, gdje je narod izvor suvereniteta, već da živimo u protektoratu i koloniji gdje odluke donese ljudi koji nisu izabrani demokratskim putem od strane naroda.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Porazno je za BiH kao državu u Evropi da u 21. vijeku odluke donosi protektor i kolonizator, a ne demokratski izabrani predstavnici naroda. Ova odluka će dodatno ohrabriti mlade ljude da treba bježati iz ove zemlje, jer im šalje poruku da se oni ništa ne pitaju u njoj – kazao je Antić.

Ovom odlukom je, smatra Antić, ponižen i Parlament BiH, Narodna Skupština Republike Srpske, jer su to jedina mjesta gde treba da se donose zakoni.

– Takođe, poniženi su i sudovi i BiH i Republike Srpske, jer oni neće imati pravo da odlučuju po ovim pitanjima jer je odluku već donio protektor i kolonizator u BiH. Na ovaj način se vrši urušavanje institucija ove države i postajemo autokratska i diktatorska tvorevina. Samo u diktaturama jedan čovjek i donosi zakone i sprovodi ih u djelo i daje presudu o njima – kategoričan je Antić.

Pročitajte još

On navodi da se vraćamo u komunizam za koji smo mislili da smo izašli još ‘90 godina dvadesetog vijeka.

– Samo je u takvim totalitarnim društvima ukidana sloboda misli i izgovorene riječi, a za izgovorenu riječ i mišljenje se išlo u zatvor. Ovo je jedna potpuno anticivilizacijska odredba i nametnuti zakon – kazao je Antić.

Nauka

Dodaje da ne postoji mogućnost istraživanja uzroka rata iz devedesetih i davanje novih naučnih tumačenja, jer možete doći u sukob sa zakonom.

– Naime, ni naučnici neće moći da se bave naukom i da vrše istraživanja na temu rata iz devedesetih jer će biti pod prijetnjom ovog zakona da ne mogu da objave svoja istraživanja ukoliko se ne slažu sa ocjenom Valentina Incka i nametnutog zakona – ukazuje Antić.

Da je ovo sramna odluka, koja se kosi sa slobodom govora i slobodom izražavanja, smatra i sociolog Vladimir Vasić. On za Srpskainfo kaže da su sloboda govora i izražavanja danas priznate u međunarodnom i regionalnom zakonu o ljudskim pravima.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Ovo prvo se brižljivo čuva u članu 19 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, članu 13 Američke konvencije o ljudskim pravima i članu 9 Afričke povelje o ljudskim pravima i pravima naroda – ocijenio je Vasić i dodao da član 19 Univerzalne deklaracije ljudskih prava, usvojene 1948. godine navodi da svako ima pravo slobodnog izražavanja i mišljenja.

Spasavanje političkih karijera

Politikolog Darko Kuzmanović kaže za Srpskainfo da odluka Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida je jedna katastrofa čije ćemo razmjere i posljedice sigurno biti u prilici da gledamo narednih nekoliko mjeseci, godina, a možda i decenija.

– Lično me iznenadila ova odluka gospodina Incka, naročito jer on dolazi iz naroda koji vrlo dobro zna šta mu je donio član 236 Versajskog mirovnog ugovora i tadašnje neutemeljeno ponižavanje i neopravdano stavljanje na istorijski stub srama. Pruska je tada jedina okrivljena za strahote Prvog svjetskog rata, a želja za revizionizmom germanskog naroda, dakle ne političara već cijelog naroda, izrodila je desničarsku ideologiju koja je svijetu donijela novi pakao Drugog svjetskog rata. Kod nas međutim, rata sigurno neće biti, ali ovaj bespotreban potez će nas vratiti u retoriku devedesetih, kao i stvoriti povoljnu klimu za jačanje desničarskih ideologija i partija – ocijenio je Kuzmanović.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

On kaže da je OHR ovim potezom pokazao potpuno nerazumijevanje situacije u BiH.

– Apsolutno ne čudi što je ona ovakva kakva jeste potpuno disfunkcionalna i što će tek da bude. Interesantno je takođe da je Incko, koji je svojevremeno bio veoma dobar prijatelj gospodina Dodika, te ga posjećivao i na slavi, sporni zakon donio u momentu kada je politička pozicija srpskog člana Predsjedništva i njegovog SNSD najslabija od početka vladavine – kaže Kuzmanović.

Dodaje da ovaj zakon ide samo u prilog gospodinu Dodiku i Izetbegoviću, čime će njih dvojica nesumnjivo ojačati svoje pozicije pred izbore 2022.

– U politici ništa nije slučajno, pa ni donošenje ove odluke baš u ovom trenutku. Ovaj zakon neće ništa riješiti, jer je bitno šta narod osjeća, a osjećanje se ne može niti izbrisati niti ga bilo ko može nametnuti. Umjesto da se pozabavio izbornim zakonom, korupcijom, sudom i tužilaštvom, Incko je dao vjetar u leđa onima koji su nas doveli na ivicu biološkog opstanka. Vrijeme će pokazati koliko je zapravo ova odluka štetna, ali i to da će pojedinci sasvim sigurno iz svega ovoga izvući veliku političku korist. Ako je cilj bio pomirenje i “skidanje hipoteke” sa srpskog naroda, Valentin Incko je uradio sve što je potrebno da se taj cilj nikad ne ostvari. Međutim, ako je cilj bio da se Dodiku i Izetbegoviću spasu političke karijere, a sudeći po svemu jeste, on je ostvaren. I to na maestralan način – zaključio je Kuzmanović.

Prihvati notifikacije