Društvo

"Cilj je da se srpriječi stvaranje bosanske crkve" Eparhija SPC u Zvorniku uskoro postaje mitropolija, šta će biti s Banjalukom

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je da bi za petnaestak dana trebalo da budu završeni crkveno-administrativni detalji kada je riječ o vraćanju ranga mitropolije ovoj eparhiji.

Episkop Fotije
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Episkop Fotije je istakao da je jedan od razloga vraćanja titule mitropolita i mitropolije zvorničko-tuzlanske predupređivanje ili sprečavanje eventualne pojave “bosanske crkve”.

-Htjeli smo to da predupredimo da Sarajevo, Bijeljina, Banjaluka i Hercegovina imaju isti rang, čime se ne bi prihvatalo ništa nametnuto, jer bi se spriječila mogućnosti da jedan centar postane glavni koji njima odgovara – rekao je vladika Fotije.

Pročitajte još

Zahvalivši Bogu što je Sabor SPC to prepoznao i prihvatio, episkop Fotije je rekao da su ostali još crkveno-administrativni detalji i da svi predmeti koji su bili na Saboru prođu kroz Sinod i nakon toga da budu dostavljeni svim eparhijama, što će biti za petnaestak dana.

Episkop Fotije je podsjetio da se Eparhija zvorničko-tuzlanska borila da se vrati status koji je imala do 1920. godine, kada je mitropolit Ilarion otišao na Sabor ujedinjenja SPC u Sremske Karlovce, a vratio se kao episkop, zarad jedinstva crkve da bi dobili srpskog patrijarha, što je tada bilo opravdano.

-Sada je javila potreba da vratimo titulu mitropolije ovde, što je crkveno, teološki i bogoslovski opravdano jer je naša eparhija pre bila mitropolija, čime bi joj se vratilo dostojanstvo, što znači da ima veća ovlaštenja, ali i obaveze na rangu mitropolije -rekao je episkop Fotije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu