Svijet

Cilj obnova veze između Amerike i Francuske: Blinken i Makron o pojačanoj saradnji evropskih država

Državni sekretar SAD Entoni Blinken i predsjednik Francuske Emanuel Makron razgovarali su danas o francuskoj inicijativi za pojačanu saradnju na polju bezbjednosti između evropskih država, izjavio je neimenovani član američke delegacije.

Cilj obnova veze između Amerike i Francuske: Blinken i Makron o pojačanoj saradnji evropskih država
FOTO: MICHEL EULER / POOL

Šef američke diplomatije je u posjeti Parizu sa ciljem da obnovi veze između Francuske i Amerike, nakon što je sporazum SAD, Australije i Velike Britanije doveo do toga da Kanbera odustane od ugovora vrijednog 40 milijardi dolara sa Francuskom.

Blinken je rekao Makronu da Vašington podržava evropske odbrambene i bezbjednosne inicijative koje mogu da povećaju kapacitete, ali ne ugrožavaju NATO.

Neimenovani američki zvaničnik, koji se obratio novinarima nakon što se Blinken sastao sa Makronom i francuskim ministrom spoljnih poslova Žan-Iv le Drijanom i savjetnikom predsjednika Francuske Emanuelom Boneom u Parizu, rekao je da je francuski predsjednik potvrdio da Francuska smatra da nijedna nova inicijativa ne treba da bude konkurencija NATO-u.

Vlada Francuske saopštila je ranije da je “od bliskog saveznika dobila nož u leđa i da će biti potrebno vrijeme da se zaliječe rane”.

Francuska je ranije privremeno opozvala ambasadora iz Vašingtona, prije nego što je Makron razgovarao sa predsjednikom SAD DŽozefom Bajdenom o održavanju detaljnih razgovora.

Blinken je sa francuskim zvaničnicima razgovarao o bezbjednosnoj i protivterorističkoj saradnji u području Sahel u zapadnoj Africi.

On je sastanak sa Makronom ocijenio kao “vrlo pozitivan”.

Prihvati notifikacije