Banjaluka

Cilj smanjenje rizika od poplava: Obavljeni značajni radovi na uređenju vodotokova u gradu

Obimni radovi na uređenju vodotokova na području grada obavljeni su tokom ove godine, kako bi se smanjio rizik od poplava i izlijevanja rijeka iz korita.

Cilj smanjenje rizika od poplava: Obavljeni značajni radovi na uređenju vodotokova u gradu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

-Ovi radovi podrazumijevali su produbljivanje i proširenje korita, formiranje pravilnih kosina na obalama vodotokova, košenje obala, uklanjanje otpada, suvih, palih, kao i stabala koja su se nalazila u zoni korita, te sanaciju kamenom oblogom dijela obala vodotokova. Ukupno je za sve aktivnosti u vezi sa uređenjem vodotokova iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno 652.654 KM rekao je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić.

Značajniji radovi, kako je naveo izvedeni su na koritu Motičke poznatije kao Široke rijeke, koje je profilisano na tri lokacije u Ilindanskoj ulici, sa obaloutvrdom u ukupnoj dužini od 459 metara.

Pojašnjava da nizvodno Motička rijeka ima drugi naziv, i to Rudnička Rijeka, poznatija kao Široka Rijeka, i upravo na tom dijelu vodotoka izvedeno je profilisanje korita u blizini Bitoljske ulice, kod dječijeg i sportskog igrališta u ukupnoj dužini od 420 metara sa obaloutvrdom dužine 53 metra.

Током ове године обављени су обимни радови на уређењу водотокова на подручју града, како би се смањио ризик од поплава и…

Posted by Град Бања Лука on Thursday, December 30, 2021

-Takođe, izvršeno je profilisanje korita rijeke Ivaštanke u dužini od 310 metara sa obaloutvrdom dužine 70 metara u Mišinom Hanu u blizini željezničke pruge, kod novog dječijeg igrališta – naveo je Mandić.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, vršeno je i profilisanje korita na sljedećim vodotokovima: Šargovačka rijeka na dvije lokacije u ukupnoj dužini od 920 metara, potok kod ribnjaka u Bočcu u dužini od 200 metara, potok u Bočcu u zaseoku Talijani u dužini od 100 metara, potok Koprivnjak na Saračici u dužini od 210 metara sa obaloutvrdom  dužine 30 metara uz napomenu da je izvršeno profilisanje i korita rijeke Crkvene na ušću potoka Koprivnjak u dužini od 42 metra.

Uređeni su i potoci Vranovina u Ramićima u dužini od 264 metra sa obaloutvrdom od kamena u dužini od 20 metara i dionicom od mosta prema željezničkoj pruzi koja je okrčena u dužini od 420 metara, u Ulici Dujke Komljenovića, od Tuzlanske ulice do Bulevara vojvode Stepe Stepanovića i potok u Drakulićkoj ulici, desna pritoka Šargovačkog potoka, u dužini od 200 metara.

Pročitajte još

Pored pomenutih aktivnosti, obavljeno je košenje korovišta i krčenje šiblja sa obala rijeke Vrbas, najčešće na potezu od mosta u Srpskim Toplicama do naselja Novi Borik, ali i dio korita kod „Banjalučke pivare“ i Zavoda „Dr Miroslav Zotović“, zatim sa obala rijeka Vrbanje, Crkvene, Krupe, Rekavice, Dragočajke, Brusine i Rudničke rijeke.

Nadležne službe uklinile su suva i oborena stabala, pokosili korovišta i krčili rastinja sa obala više od 30 potoka na području grada, poput Rebrovačkog potoka, Jurića, potoka Međaš, Kruškovac, Javorac, Žabljak, Lanište, Bijelog potoka, potoka Dugo brdo 1 i 2, potok Ključ, Jazavac, Đurđevac 1 i 2, Ularac 1 i 2, Zmajevac, Močila, Ploče, potoka u Ulici Dušana i Vlade Kopanje, Talijanovog, potoka Šadrvan, Podstranac, Bunarine, Šargovačkog,  Bakovac, Prljića potoka, Dubokog potoka,  potoka Ruišnjak, Vukovog potoka, Sitarskog, Sedra, Dubočajac, Radovača, Bastaski potok, potok na Čairama itd.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije