Politika

„ČIN VRIJEDAN POŠTOVANJA“ Dačić podržao glumice koje su se usprotivile nasilju

 Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na konferenciji o stanju rodne ravnopravnosti da želi da iskaže ogromno poštovanje za hrabrost mladih glumica koje su se usprotivile nasilju.

„ČIN VRIJEDAN POŠTOVANJA“ Dačić podržao glumice koje su se usprotivile nasilju
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Kao predsjednik Narodne skupštine, ali prije svega kao sin, suprug i otac jedne mlade djevojke, želim da iskažem ogromno poštovanje za hrabrost naših mladih glumica da se usprotive nasilju. Bez obzira na to kakve će biti odluke našeg pravosuđa, u čiji rad niko nema pravo i namjeru da se miješa, sama odluka ovih mladih djvojaka da govore o nasilju i da potraže zaštitu od nasilnika, vrijedna je našeg najvećeg poštovanja -rekao je Dačić.

On je dodao da je njihova borba ogromno ohrabrenje svim drugim žrtvama da urade isto i da stanu na put svojim nasilnicima, a da je obaveza države da svakoj od njih pruži zaštitu i utočište.

– Nažalost, naše društvo je i dalje relativno zatvoreno i opterećeno predrasudama. Takvo stanje mora da postane naša prošlost, zato sam uvjeren da ćemo i danas učiniti bar mali korak ka Srbiji u kojoj je žena zaštićena i poštovana – poručio je Dačić.

Pročitajte još

Predsjednik skupštine je ocijenio da je institucionalna zaštita prava žena na visokom nivou, ali da to nije dovoljno.

Dačić je u parlamentu rekao da Srbija ima dobre zakone i razgranatu mrežu institucija koje se bave tim pitanjima, ali to, kako kaže, nije dovoljno i dodaje da je neophodno da cijelo društvo učestvuje u tome da se nijedna žena ne oseća ugroženo ili diskriminsano.

On je naveo da je čak 15 miliona žena širom svijeta bilo izloženo nekoj vrsti nasilja tokom pandemije korona virusa dok su sa svojim porodicama boravili u karantinu.

– U proteklih skoro godinu dana pandemije, naše društvo i svako od nas pokazali smo svoje najbolje osobine – solidarnost, brigu o starijima, pomagali smo jedni drugima, ali, nažalost, vanredne okolnosti učinile su i da na površinu isplivaju i one najgore, a tu prije svega mislim na nasilje nad ženama – rekao je Dačić.

Dačić je kazao da nijedna vanredna i stresna situacija ne smije da postane izgovor, ni povod da se naruši bilo koje ljudsko i žensko pravo.