Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ČISTOĆA DROGE NA REKORDNOM NIVOU Upotreba kokaina udvostručena u posljednjih pet godina

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Upotreba kokaina u Britaniji udvostručena je u posljednjih pet godina, a čistoća droge je na rekordno visokom nivou, pokazale su analize otpadnih voda.

London je jedan od nekoliko gradova u Evropi gdje se kokain konzumira u velikim količinama i radnim danima i vikendom, navodi list Indipendent.

Analiza, koju su obavili forenzičari sa Kings koledža u Londonu, ukazuje da su London i Bristol među prvih pet gradova u kojima se najviše koristi droga klase A u Evropi, zajedno sa Barselonom, Antverpenom, Cirihom i Amsterdamom.

Prema ovoj analizi, svaki pedeseti stanovnik Londona svaki dan konzumira kokain.

– Konzumiranje stalno raste. Takođe, i čistoća droge je sve veća. Droga se prebacuje iz Latinske Amerike, a karteli u Britaniji je distribuiraju – rekao je doktor Leon Baron, forenzičar sa Kings koledža, koji je predvodio studiju.

Istraživači sa Kings koledža u saradnji sa Univerzitetom Safok utvrdili su prisustvo kokaina kod slatkovodnih račića u britanskim vodama.

Koncentracije kokaina u otpadnim vodama su 900 miligrama na 1.000 stanovnika, što je povećanje sa 392 miligrama na 1.000 stanovnika 2011. godine.

Utvrđena je i značajna koncentracija ketamina, pesticida i drugih hemikalija.

U drugom globalnom istraživanju o navikama kod konzumiranja pića, koje je obuhvatilo 36 zemalja, utvrđeno je da se Britanci opijaju mnogo češće nego stanovnici bilo koje druge države na svijetu.

Prema ovom istraživanju, Britanci se u prosjeku napiju 51,1 put tokom 12 mjeseci, što je oko jednom sedmično.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO