Svijet

Članice NATO iscrpile svoj potencijal: Zbog pomaganja Ukrajini ostali bez oružja

Dvadeset od 30 članica NATOa iscrpilo je svoj potencijal u pogledu isporuke oružja Ukrajini, piše Njujork tajms pozivajući se na izvore u Alijansi.

Članice NATO iscrpile svoj potencijal: Zbog pomaganja Ukrajini ostali bez oružja
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Kada je Rusija započela svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru, zalihe u mnogim zemljama NATO bile su samo oko polovine od onoga što je trebalo da bude, rekao je jedan zvaničnik NATO.

Istovremeno, postignut je mali napredak u smislu stvaranja ili proizvodnje oružja koje bi zemlje NATO mogle da koriste naizmjenično, navodi list.

Pročitajte još

Zemlje NATO poslale su u Ukrajinu oružje u vrijednosti od oko 40 milijardi dolara, što je otprilike veličina francuskog budžeta za odbranu, ali mnoge države su iscrpile svoj potencijal.

Prema jednom zvaničniku NATO, 20 od 30 članica NATO je “prilično iscrpilo svoje potencijale”, iako neki veći saveznici, poput Francuske, Njemačke, Italije i Holandije, mogu da pruže veću podršku Kijevu, objavio je list.

Zapadne zemlje Kijevu pružaju humanitarnu, vojnu i finansijsku pomoć od početka ruske operacije.

Moskva je osudila isporuke oružja Ukrajini sa Zapada, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je naglasio da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu biti legitimna meta za Rusiju.

Prihvati notifikacije