Svijet

“Članstvo u EU i dalje cilj” Bečić i Varhelji razgovarali o posvećenosti evropskih institucija politici proširenja

Crna Gora treba da nastavi sa postizanjem značajnih rezultata na svim poljima, koji će joj u najkraćem roku obezbijediti ulazak u EU, ocijenjeno je tokom razgovoru predsjednika crnogorskog parlamenta Alekse Bečića sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

“Članstvo u EU i dalje cilj” Bečić i Varhelji razgovarali o posvećenosti evropskih institucija politici proširenja
FOTO: SKUPŠTINA CRNE GORE/SCREENSHOT

Bečić je na sastanku sa Varheljijem, osvrnuvrši se na posvećenost evropskih institucija politici proširenja, podsjetio da je Crna Gora jedina zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja i tri privremeno zatvorila, saopšteno je iz crnogorske Skupštine.

On je poručio da punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj Crne Gore i opredjeljenje koje nema alternativu, kao i da je odlučna da dovrši započete reforme.

Pročitajte još

Bečić je istakao da Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, koju je EU još jednom potvrdila i u svom prijedlogu nove metodologije pregovora.

On očekuje da će upravo nova metodologija dati dodatni zamah procesu pristupanja i istakao da odluka da novi pristup bude usvojen u političkom smislu predstavlja odraz spremnosti da se u intenzivnijem dijalogu sa Evropskom komisijom i državama članicama gradi proces i radi na njemu.

Varhelji je rekao da je upoznat o političkim i društvenim dešavanjima u Crnoj Gori i poručio da podržava njene napore u procesu pristupanja EU.

On je podsjetio da je mandat započeo sa snažnim ciljem da do njegovog kraja makar jedna članica zapadnog Balkana dovede proces pristupanja EU do faze finalizacije.

Prihvati notifikacije