Svijet

"Članstvo u EU od ključne važnosti" Sijarto poručio da je Srbija ključna država Zapadnog Balkana

Srbija je ključna država Zapadnog Balkana i njeno članstvo u EU-u je od strateške važnosti, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, dok njegov hrvatski kolega Gordan Grlić Radman kaže da tome mora da prethodi rješavanje otvorenih pitanja, prenijela je Hina.

"Članstvo u EU od ključne važnosti" Sijarto poručio da je Srbija ključna država Zapadnog Balkana
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Što se tiče ulaska Srbije u Evropsku uniju, želim da kažem da Mađarska proširenje smatra jednim od najvažnijih evropskih politika. Mislim da bez proširenja EU ne može vratiti svoju snagu – rekao je Sijarto odgovarajući na pitanje mađarske novinarke u Velikoj Kanjiži, u Mađarskoj, nakon susreta sa Grlić Radmanom.

– Srbija je ključna država Zapadnog Balkana, to je posve jasno, stoga bi njeno članstvo predstavljalo veliku korist za EU – istakao je mađarski ministar.

Pročitajte još

Naglasio je da je stabilnost Zapadnog Balkana ključna za Evropu i da se ona može dobiti „prvenstveno integracijom”, a onda je kritikovao spor proces proširenja kao „stratešku grešku” EU-a.

– U geopolitici nema vakuuma – ako to neće biti EU, ima i drugih kandidata – zaključio je madarski šef diplomacije.

Grlić Radman se složio oko potrebe evropske perspektive Zapadnog Balkana, pa tako i Srbije, ali je, prenosi Hina, naglasio da „postoje odredena pitanja koja opterećuju bilateralne odnose” Zagreba i Beograda na koje treba dati odgovore pre podrške putu Srbije ka EU.

U tom kontekstu Grlić Radman je pomenuo pitanje nestalih, poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji, tako da ona dobije jednak status kao srpska manjina u Hrvatskoj koja ima zagarantovana mjesta u parlamentu.

– To su temeljna pitanja – pitanja vladavine prava – naveo je Grlić Radman i dodao da će u subotu boraviti u Crnoj Gori gdje će sa crnogorskim kolegom položiti vence povodom 30. godišnjice otvaranja logora koji je, kako je naveo, „bacio senku na sve što je ljudsko”, u kojem je bilo zatoceno preko tri stotine civila iz Dubrovnika i okoline.

Želi, kazao je, da se tako dostojno obilježe i logori koji su bili u Srbiji.

Prihvati notifikacije