Politika

Čolak o dopunama Izbornog zakona “Prijedlog HDZ-a zahtijeva ograničene izmjene Ustava”

Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje predlaže HDZ, zahtijevaju ograničene promjene Ustava BiH da jedan narod ne bi drugom birao članove Predsjedništva, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe Bariša Čolak.

Čolak o dopunama Izbornog zakona “Prijedlog HDZ-a zahtijeva ograničene izmjene Ustava”
FOTO: SRNA

Čolak je pojasnio da se bira hrvatski, bošnjački i srpski član Predsjedništva BiH, a da je ostali dio prijedloga HDZ-a ono što su i ranije predlagali.

On je precizirao da je njihova suština na tragu onih o kojima se raspravljalo prije nekoliko godina, Ustavni sud je ocijenio da nisu destruktivne po vitalni interes Bošnjaka, a ispoštovane su i odluke Evropskog suda za ljudska prava.

Pročitajte još

Čolak je naveo da bi se članovi Predsjedništva iz Federacije BiH birali na osnovu tri grupe osnovnih izbornih jedinica ili opština gdje su bitne većine pojedinog naroda, kako bi svako od konstitutivnih naroda – u ovom slučaju Bošnjaci i Hrvati imali iste šanse da izaberu po jednog člana Predsjedništva BiH, a ne da to bude kao do sada.

– Ako je izborna jedinica čitava Federacija, kao što je do sada bilo, gdje je više od 74 odsto Bošnjaka, naravno da oni uvijek mogu izabrati dva člana Predsjedništva BIH. Mi tu anomaliju ovim rješavamo i praktično rješavamo tu vrstu diskriminacije prema hrvatskom narodu da bude u jednakoj poziciji kao i bošnjački da može izabrati svog člana Predsjedništva BiH – naveo je Čolak.

Čolak je dodao da se ovim prijedlogom ne isključuje kandidovanje i drugih, a napomenuo je da problem nastaje onda kada jedan narod većinom svojih glasova izabere dva člana Predsjedništva BiH, što se desilo već tri puta i to, kako je rekao, nije nikakva tajna.

Za tvrdnje pojedinih članova Interesorne radne grupe da je prijedlog HDZ BiH “aparthejd”, Čolak je rekao da su takve izjave postale praksa i da je čuo izjavu predsjednika jedne stranke koji tvrdi da je ovaj prijedlog HDZ-a “ad hok treći entitet”.

On je ocijenio da se ne želi prihvatiti realnost da se ovim izmjenama Izbornog zakona i ograničenim izmjenama Ustava ne dira u Dejtonsku strukturu BiH, niti je to moguće napraviti.

Pročitajte još

Taj princip i načelo konstitutivnosti, kako je naveo, žele kroz domove naroda i Predsjedništvo valorizovati putem izmjena Izbornog zakona i ograničenom izmjenom Ustava BIH.

– Ovo ne traži velike promjene, nego minimalne s obzirom na činjenicu da je za izmjene Ustava BiH potrebno dvije trećine glasova u Predstavničkom domu što je veoma teško obezbijediti – rekao je Čolak.

Čolak je dodao da ovim prijedlogom većina Bošnjaka i većina Hrvata može izabrati nekoga ko nije Hrvat, ukoliko je to njihov izbor.

– Ako to nije korektno i pošteno, ne znam šta je, a ne da jedan narod ima ne samo pravo nego i mogućnost i tu mogućnost koristi da bira dva člana Predsjedništva BiH – zaključio je Čolak.

Prihvati notifikacije