Politika

ĆOSIĆ PORUČUJE “Izmjene Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi polovinom naredne godine”

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić izjavio je da su izmjene Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi neophodne, ali da će se tome pristupiti polovinom naredne godine kada bude formiran i novi saziv Saveza.

ĆOSIĆ PORUČUJE “Izmjene Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi polovinom naredne godine”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ćosić je pojasnio da u Savezu već dvije godine postoji stav da je potrebno ići u izmjene i dopune i Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi Republike Srpske, ali da bi sada, imajući u vidu da su izbori tek završeni, bilo kakve izmjene i dopune Zakona dovele do kolizije.

– Možda bi bile usporene i određene vrste preuzimanja dužnosti i redanja odnosa između skupštine i načelnika, odnosno gradonačelnika, pa ćemo ovu započetu aktvnost nastaviti polovinom iduće godine, u momentu kada i novo rukovodstvo Saveza bude formirano – rekao je Ćosić.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, planirano je da Savez u aprilu održi redovnu izbornu skupštinu na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo.

Ćosić je rekao da će to biti i prilika da, četiri godine nakon donošenja Zakona o lokalnoj upravi i samopupravi, na bazi iskustava bude formirana radna grupa koja će raditi na sveobuhvatni izmjenama i dopunama Zakona.

On je podsjetio da je postojeći zakon donesen u novembru 2016. godine, te da u njemu postoje stvari koje treba mijenjati.

– Treba pokušati napraviti balans između izabranih načelnika i izabranih odbornika, odnosno situacije da djelovanje bilo kojih od izabranih ne usporava funkcionisanje lokalne zajednice – pojasnio je Ćosić.

On je rekao da je bilo primjera da se primjenom Zakona na terenu lokalne zajednice uspore i zanemare redovne aktivnosti zbog trvenja među različitim politčkim opcijama.

– To su stvari koje ćemo morati urediti i definisati preciznije rokove koji će govoriti o tome do kog roka i u kom vremenskom intervalu se neke stvari moraju uskladiti na relaciji između gradonačelnika, načelnika i skupštine opštine – pojasnio je Ćosić.

On je ocijenio da ovaj saziv Saveza oština i gradova Republike Srpske nema puni kapacitet da bi pola godine prije isteka mandata ušao u ozbiljnu raspravu oko izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj upravi samoupravi.

– Mi smo uvijek prvi partneri Ministarstvu lokalne uprave i samouprave i Vlade Republike Srpske. Sačekaćemo novi saziv i definitivno će nam prvi zadatak biti rad na Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi i Zakonu o finansiranju jedinca lokalne uprave i samouprave – zaključio je Ćosić.