Politika

ČOVIĆ GLASAO Lider HDZ BiH pozvao Hrvate da izađu na izbore u Hrvatskoj

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović glasao je danas na biračkom mjestu u Mostaru za parlamentarne izbore u Hrvatskoj zakazane za sutra, te pozvao sve stanovnike BiH, koji imaju pravo glasa, da isto učine.

ČOVIĆ GLASAO Lider HDZ BiH pozvao Hrvate da izađu na izbore u Hrvatskoj
FOTO: SRNA

On je ocijenio da je saradnja Hrvatske i BiH do sada bila dosta dobra, ali i da može biti puno bolja.

Čović je podsjetio da glasači u BiH nisu nikad presudili na izborima ni za Sabor ni za predsjednika Hrvatske.

Samo šaljemo poruku da smo dio jednog prostora, da želimo zajednički, kada već to Ustav Hrvatske omogućava, koristiti to svoje pravo. Pozivam sve one koji imaju to pravo u BiH da u ova dva dana izađu i pokažu interes za život u BiH a i za dešavanja u Hrvatskoj. Odlučiti sigurno nećemo, nismo ni do sada, jer tri mandata su simbolična sa aspekta našeg participiranja u Saboru Hrvatske – rekao je Čović.

Čović je podsjetio da je prošlo 25 godina otkako je potpisan Dejtonski sporazum, a da puno stvari još nije riješeno i da rijetki izvana mogu razumjeti šta je BiH, kako je organizovana, kako neke stvari unaprijediti.

– Jedni od rijetkih koji to razumiju su sadašnja Vlada Republike Hrvatske i njen premijer koji nam je pomogao na evropskom putu, vidno, a i u svakodnevnici kada pokušavamo u BiH napraviti iskorak. Svjestan je, dobro to razumije i nastoji na pravi način prenijeti da BiH nije bilo kakva država – naveo je Čović.