Politika

ČOVIĆ IZMEĐU DODIKA, RUSA I ZAGREBA Spektakularno balansiranje lidera HDZ BiH

Da li se lider HDZ BiH Dragan Čović, glavni saveznik SNSD i Milorada Dodika, u posljednja dva dana našao između čekića i nakovnja i kako će se izvući iz političkog škripca? Stavovi analitičara su podijeljeni, ali većina njih smatra da će se vješti Čović u svakom slučaju “dočekati na noge”.

ČOVIĆ IZMEĐU DODIKA, RUSA I ZAGREBA Spektakularno balansiranje lidera HDZ BiH
FOTO:DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Situacija je postala živopisna jer samo dan nakon što ga je Bakir Izetbegović pozvao “da prestane sa dvoličnom politikom”, kada su u pitanju NATO integracije, hrvatski premijer Andrej Plenković je Čoviću, na sinoćnjem sastanku u Orašju, poručio da će Hrvatska i tamošnja vladajuća stranka “podržati BiH na putu evroatlanskih inegracija”.

Da li je u pitanju signal, koji upućuje na neku vrstu mekog pritiska? Teško je to decidno reći, ali nije teško naslutiti kakva je politika Hrvatske, koja je članica NATO saveza i koja je itekako zainteresovana za situaciju u BiH. Uostalom, Čović niije nikad krio da se zalaže za NATO integracije , ali je vješto balansirao između proatlanske politike, prijateljstva i savezništva sa Dodikom i ruskih veza – ocjenjuje analitičarka Tanja Topić, dodajući da je Čović uvijek dobro znao kada treba “mudro ćutati.”

Marko Antonio Brkić, profesor društvenih nauka na Sveučilištu Hercegovina, ocijenio je za Srpskainfo da sastanak u Orašju nije donio ništa spektakularno u hrvatsko-hrvatskim odnosima i odnosima dva HDZ, da je “stanje redovno”, a to znači da političari ništa ne rade.

– Nema tu nikakvog iskoraka. Problem nije više što oni ništa ne rade i ništa ne rješavaju, nego što pričaju da će nešto uraditi, a mi bi trebalo da im povjerujemo – zaključuje Brkić.