Politika

Čović: Izmjene Izbornog zakona BiH neće biti

Tokom i nakon predavanja u Hrvatskoj akademiji nauka i umjetnosti (HANU) o temi stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, član Predsjedništva BiH Dragan Čović poručio je kako je i zbog evroatlantskog opredjeljenja važno pravovremeno implementirati izborne rezultate u Bosni i Hercegovini.

Čović: Izmjene Izbornog zakona BiH neće biti
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Dragan Čović

S obzirom na to da se izbor održavaju 7. oktobra, Čović je istakao kako su počeli teći rokovi prema različitim političkim subjektima.

To znači da nema smisla ili da bi grubo bio prekršen jedan demokratski odnos kada je u pitanju izborni proces, jer bi bilo neprimjereno Izborni zakon mijenjati dok traju takve aktivnosti. Čak neki kažu da možemo do samog dana izbora to mijenjati. Teoretski da, ali praktično, to je nemoguće, što znači da izmjene Izbornog zakona, ja mislim, neće biti. Ali mi trebamo intenzivno razgovarati kako da ne bude kriza koja se najavljuje u implementaciji izbornih rezultata – izjavio je Čović za Anadoliju.

Rekao je kako je uvjeren da će izbori u BiH proteći u korektnoj atmosferi, u duhu koji vrijedi u Bosni i Hercegovini te retorici koja se uglavnom koristi u izbornim kampanjama, te dodao kako očekuje da će se ta retorika, s obzirom na to da je riječ o opštim izborima, možda malo više nego što je potrebno i primjereno vraćati u istoriju.

Istakao je kako je ključni problem izbora u BiH implementacija izbornih rezultata te kako je za njihovu uspješnu implementaciju potrebno napraviti dobre pripreme do samih izbora.

– Naše je nastojanje da obezbijedimo da legitimni predstavnici hrvatskog naroda, u skladu sa Ustavom i odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, obnašaju vlast kroz predstavništvo u Domu naroda, jednako tako i za predstavnike druga dva kontitutivna naroda – rekao je Čović.

Čović je apelovao na važnost jačanja političke svijesti za provođenje korektnog izbornog procesa te za pravovremenu implementaciju izbornih rezultata, bržu nego u ranijim situacijama, s obzirom na to da se u BiH, kako je rekao, i po godinu i po dana čekalo na formiranje izvršne vlasti.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović je kazao kako je implementacija izbornih rezultata nužna jer su ovih dana iz Evropske unije prema BiH poslane poruke i dodatna pitanja.

– Mi možemo imati kandidatski status čak do kraja godine ili početkom sljedeće godine ako izborni rezultat implementiramo. On će biti vrlo jasan, vjerodostojan pokazatelj da imamo političku stabilnost kao uslov evroatlantskog projekta Bosne i Hercegovine – rekao je Čović.

Čović je zaključio kako je optimističan s obzirom na budućnost evroatlantskog puta BiH, ali dodao kako ne bi odrekao pravo ni onima koji pesimistično gledaju na to pitanje u vremenu koje predstoji.