Politika

Čović: Nema više uslovljavanja oko Savjeta ministara, lideri sve dogovorili

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je da bi BiH trebalo da dobije novu izvršnu vlast u narednih sedam dana, da nema više uslovljavanja i da je sve dogovoreno između lidera koji će činiti buduću okosnicu vlasti BiH.

Čović: Nema više uslovljavanja oko Savjeta ministara, lideri sve dogovorili
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Što se tiče Savjeta ministara, uslova više ne može biti. Sve ono što je trebalo napraviti, mi smo dogovorili između sebe. Ovih dana smo, juče i prekjuče, razmijenili informacije i čini mi se da smo blizu dogovora, ali to se meni nekoliko puta činilo, pa da ne bude opet da ne vidimo dobro aktuelnu situaciju – istakao je Čović.

On je naglasio da nema nijedne prepreke i da veoma brzo imaju plan rada budućeg predsjedavajućeg Savjeta ministara, na osnovu kojeg će Predsjedništvo BiH donijeti odluku o njegovom imenovanju.

– Ako to bude tako, a nekoga sam još čuo da je to rekao, mogli bismo u narednih sedam-osam dana imati novi Savjet ministara. Što se tiče nižih nivoa vlasti, s partnerima se moramo dogovoriti šta želimo, kao što smo se ovdje dogovorili, pa smo pisali izjave kako želimo raditi, isto moramo da se dogovorimo i za federalni nivo. Znači, ako smo partneri mi i SDA, onda moramo ozbiljno sjesti i vidjeti šta ćemo raditi u naredne četiri godine, da nam ne propadnu projekti – rekao je Čović za Avaz.

On je naveo da je HDZ prije dva dana već počeo razgovore sa SDA.

Čović je rekao da nema uslovljavanja sa bilo koje strane i da se u ovoj godini mora izmijeniti Izborni zakon BiH.

– Izborni zakon mora biti donesen u ovoj godini kako bi naredne godine imali izbore u Mostaru, a i da ne idemo više u izborne cikluse bez članova zakona koji je Ustavni sud stavio van snage. Tu mislimo, vrlo direktno, na Dom naroda i Predsjedništvo BiH – pojasnio je lider HDZ.

Scroll Up